L'Ajuntament de Girona esperarà notícies d'Adif sobre el parc Central fins aquest divendres abans d'emprendre mesures que podrien culminar amb una demanda judicial. «He advertit Adif que hem de tenir resposta aquesta setmana. I sé que la tindré. Potser és la que desitgem o potser no. Si no ho és o si no rebem resposta, convocaré una junta de portaveus divendres a l'hora que veiem que va bé i treballarem conjuntament en allò que vam dir», va assenyalar l'alcaldessa, Marta Madrenas (CiU), en el ple municipal de dilluns.

Ara mateix hi ha una disputa entre l'Ajuntament i Adif sobre qui ha de pagar el desmuntatge del túnel que uneix l'estació de la Renfe amb la del TAV que parteix el parc Central en dues parts. Es tracta d'una discrepància que fa anys que dura. Temps enrere, l'Ajuntament pressionava perquè aquest passadís cobert es posés sota terra, però era molt car. Ara s'aposta per eliminar aquest túnel i deixar-hi una marquesina més petita per si plou. Però no hi ha acord sobre qui ha de finançar-ho fins al punt que és el que té encallat la posada en marxa de la reurbanització.

L'equip de govern té la mosca al nas pel retard de l'inici de les obres a la llosa. Queda aproximadament un mes perquè es compleixin vuit anys des que van començar els treballs a la zona per fer arribar el TAV a la ciutat. Els veïns de Sant Narcís acumulen indignació i una paciència mentre veuen que les tasques mai arriben al seu final. Amb les obres de l'alta velocitat, que van començar el 18 d'agost del 2008, es va enderrocar l'estació d'autobusos i tot el parc Central es va excavar per fer-hi la caixa de l'estació soterrada del TAV. A continuació es va tapar tot legat amb una llosa que encara és ben visible. Es van recuperar només alguns espais de l'entorn, com la plaça d'Europa. Altres va haver de ser el mateix Ajuntament qui hi va invertir per millorar-ne la imatge (a la plaça Montserrat i al carrer Bisbe Sivilla).

Els treballs tenen un cost d'1,69 milions d'euros i a finals del mes d'abril es van adjudicar a l'empresa Copcisa. Un cop s'iniciés la reurbanització, haurien de concloure en cinc mesos. Les obres però, sembla que no tenen data marcada d'inici i tampoc hi ha cap comunicació en aquest sentit per part d'Adif i d'algun organisme central.

Ara mateix el govern local té diverses opcions sobre la taula per tal de pressionar per aconseguir que les obres comencin. Una seria una acció judicial.