La ciutat de Girona acollirà el novembre el Congrés Internacional de Defensors Locals que organitza el Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (Fòrum SD). La trobada es durà a terme els pròxims 23, 24 i 25 de novembre i reunirà a diferents síndics de tot el món, entre els quals d'holandesos, francesos, alemanys, italians, americans i de tunisans.

El president del Fòrum SD, Ramon Llorente, explica que el motiu principal d'aquest congrés és «fer un pas més i aportar un major coneixement de les tasques que duen a terme les sindicatures locals». El fil conductor és la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat- aprovada a França l'any 2000 -, així com canviar experiències i col·laborar amb solidaritat. Sota el lema «Pensem globalment, defensem localment», la trobada espera reunir vora 100 participants de nacionalitats diferents per acabar firmant la Declaració de Girona, on posaran en coneixement el paper dels síndics locals en la defensa dels Drets Humans.

El congrés estarà dividit en sis sessions en què Ramon Llorente explica que «han cregut important» que Rafael Ribó, el síndic de greuges de Catalunya «participi en aquesta trobada, ja que és un valor important de la nostra societat», per això serà l'encarregat de dur a terme la conferència inaugural. La primera sessió se centrarà a parlar de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat (CESDHC) al segle XXI on intervindrà el magistrat del Tribunal Suprem, Manuel Bandrés. La segona sessió es basarà en el Desenvolupament dels Drets Humans i de la CESDH a les ciutats on està pendent de confirmació la participació del conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva. La tercera sessió estarà basada en La CESDHC i les línies vermelles dels Drets Humans. A la quarta hi participarà el mèdiateur de Paris, Eric Ferrand, i es parlarà dels models d'implementació de la CESDHC. A la cinquena sessió es firmarà la declaració de Girona després de fer un treball conjunt amb les propostes de futur i les conclusions.

Activitats culturals

Finalment, l'últim dia del congrés es farà la sisena sessió anomenada «Ciutats, refugi i Drets Humans». Està pendent de confirmar la participació de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com la dels ombudsman (defensors del poble) de ciutats alemanyes i gregues. La conferència de cloenda anirà a càrrec d'Ahmed Galai, membre de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans i Premi Nobel de la Pau 2015. Les sessions inclouran activitats culturals com la visita al call jueu, la catedral i el Museu Dalí.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, remarca que és «un honor que a la ciutat se la relacioni amb aquestes figures que ajuden a garantir la voluntat democràtica». Diu que aquest congrés demostra que després de rebre el Premi d'Europa «no hem aturat les actuacions amb la satisfacció d'aquest guardó». Ramon Llorente afegeix que el compromís envers la defensa dels drets humans «hauria de ser el fil conductor de les nostres actuacions i decisions».