Garantir la continuïtat de la Biblioteca Montfollet és l'objectiu principal de l'AMPA Montfalgars. L'associació i l'Ajuntament de Girona fa mesos que s'estan reunint per arribar a un acord per garantir que no es perdran els serveis que fins ara oferia la biblioteca i l'equip de govern. Després d'un seguit de reunions i de posar propostes sobre la taula, l'Ajuntament s'ha compromès a signar, aquest mes, un conveni que garanteixi els serveis. Ahir tot plegat arribava al Ple de l'Ajuntament. Els passos i la proximitat amb l'acord van provocar que al final es retirés; això sí, el portaveu de la campanya «Montfollet no es toca», Xavi Villarreal, va voler parlar als regidors per exposar com estava evolucionant tot plegat.

Just abans de l'inici del ple, Villarreal va explicar que als inicis la situació era de «confrontació», ja que «teníem maneres molt diferents d'entendre tant la gestió com la manera de finançar la biblioteca». Finalment, en el ple de juny, «l'alcaldessa, Marta Madrenas, es va comprometre a garantir la continuïtat i vam notar que a les reunions el consistori mostrava una actitud més negociadora i conciliadora».

Actualment, l'AMPA Montfalgars i el consistori estan intercanviant documents per escriure un document marc per a ambdues parts. Villarreal explica que a aquestes reunions també hi assisteixen l'AMPA Dalmau Carles, la del Santa Eugènia, els equips directius dels tres centres i compten amb «el suport de la mancomunitat», per demostrar que «no és una cosa exclusiva de l'escola sinó del barri». Aquest servei de biblioteca oberta es va iniciar com a prova pilot amb una subvenció de 16.000 euros.

Altres escoles

El 2014 es va decidir obrir la proposta a altres escoles, a la qual s'hi van afegir les escoles Marta Mata, Annexa i l'institut Montilivi. Com que el pressupost del consistori era limitat, van establir que els centres que hi volguessin accedir rebrien una subvenció de 4.000 euros.

El portaveu de la campanya assegura que «no és possible garantir la continuïtat del servei» amb aquesta reducció de la subvenció. La seva prioritat és que «el marc de col·laboració que vam acordar el 2012 es renovi amb les mateixes condicions, s'adapti en el temps, però que l'essència sigui la mateixa», és a dir, reclamen mantenir la subvenció dels 16.000 euros per poder mantenir tots els serveis i activitats que ofereixen.

Villarreal explica que no «exigim un tracte preferencial però sí un de distintiu amb un projecte que està consolidat». Afegeix que la biblioteca «és un centre neuràlgic de cultura; que per dignitat reclamem tenir aquest equipament en igualtat de condicions que la resta de la ciutat».

La biblioteca Montfollet obre dues hores i mitja cada dia de dilluns a divendres, fora de l'horari lectiu, i rep vora de 500 usuaris al mes. L'espai ofereix «un accés a la cultura, reforç escolar o un accés a Internet per a persones que a casa no en tenen», explica Villarreal.

També és un espai de formació per als pares i mares, així com un lloc on s'ofereix un gran ventall d'activitats que van des d'explicar contes a presentacions de llibres. «Ja no és una demanda del barri com era en els inicis, s'ha convertit en una necessitat», explica el portaveu de la campanya. Recalca que l'Ajuntament «s'ha compromès que aquest mes se signarà l'acord» però recorda que «no signarem res que no considerem satisfactori».