L´hospital Josep Trueta de Girona preveu incrementar un 20% l´activitat quirúrgica aquest estiu respecte de l´any passat per recuperar les intervencions que es van haver d´ajornar durant l´hivern per la manca d´anestesistes. Des de passat Nadal i fins a la primavera, el centre de referència a les comarques gironines va haver de reduir l´activitat quirúrgica que realitza durant les tardes per culpa de sis baixes al servei d´Anestesiologia i ha dedicat els darrers mesos a incorporar nous professionals, però encara n´hi fan falta dos més, segons informen fons de l´hospital gironí.

Durant el temps que ha durat el procés de contractació dels reforços, el centre sanitari va haver d´«adaptar l´activitat quirúrgica als recursos humans existents, mentre es buscaven els professionals per cobrir les vacants», va informar llavors, prioritzant la programació d´intervencions al matí i sobretot la cirurgia oncològica.

Així, per tal de drenar les intervencions posposades durant els darrers mesos, la direcció del centre ha planificat per aquesta temporada d´estiu un tancament de quiròfans menor que el que es feia els altres anys. Si habitualment es mantenien en funcionament quatre quiròfans d´activitat programada -a més de dos sales per a les urgències- en sessió de matí tot el mes d´agost i la primera quinzena del setembre, enguany seran sis els quiròfans de programats que continuaran actius als matins d´aquest període.

A més, els darrers quinze dies del mes de setembre s´hi afegiran dos quiròfans més a les tardes, a diferència del que es va planificar durant el 2015.

Amb aquests recursos de més, els cirurgians de l´hospital Trueta operaran en 650 sessions quirúrgiques i no 546 com l´any passat, cosa que permetrà drenar l´activitat que no es va realitzar en els primers mesos del 2016, segons el centre. Cada sessió quirúrgica és un tram horari en què es poden realitzar una o més intervencions, depenent de la seva complexitat.

Des del centre recorden que, com ja s´ha anat produint en els darrers anys, s´aprofitarà el tancament dels altres quiròfans durant l´estiu per fer millores a l´àrea quirúrgica. Aquesta temporada, indiquen, s´ha previst fer una millora de la climatització i dels tancaments a dos quiròfans, en una actuació similar a la que es va fer l´estiu passat en altres sales.

Mantindrà tancats 36 llits entre el juliol i el setembre

Pel que fa al tancament de llits que es produeix durant l´estiu, des de l´1 d´aquest mes i fins al pròxim 30 de setembre, l´hospital Trueta mantindrà tancats 36 llits, la majoria dels quals es troben a la planta d´hospitalització 6A, Traumatologia. En aquesta àrea, ja s´hi han començat a realitzar treballs de millora que suposaran una inversió de 150.000 euros. Paral·lelament, per compensar el tancament de la planta 6A, el centre ha obert la 7A, que habitualment no té activitat.

A partir del dia 15 de juliol, es disposarà de 24 llits més al Trueta, que s´obriran o tancaran en funció de les necessitats assistencials de cada moment.