Unes 155 persones han participat aquest migdia en el 15è Descens popular amb piragua pel Ter- Memorial Francesc Ferrer que enguany ha tingut un punt més reivindicatiu. S'hi han sumat els alcaldes de Bescanó, Sant Gregori, Girona i Salt que han volgut aprofitar l´acte per reclamar més cabal pel riu Ter i que es redueixi el transvasament cap a Barcelona que actualment es situa al voltant del 70% de l´aigua que porta el riu gironí. El president del Consorci del Ter i batlle de Sant Gregori, Joaquimi Roca, ha explicat que la institució ha demanat al Govern la creació d´una taula a nivell nacional per tractar aquesta problemàtica, l´incompliment del cabal ecològic del riu i els efectes que això provoca en el medi ambient, la fauna i flora. Roca ha detallat que està previst que es reuneixin durant aquest any i el vinent. Paral·lelament, el Consorci del Ter està treballant per poder aconseguir un projecte LIFE que permetrà adequar les rescloses perquè els peixos puguin remuntar el riu més fàcilment.

La baixada ha arrencat pels volts de les onze del matí a Bescanó. En total hi ha participat 155 persones, una quarantena més que altres anys. Carregats amb tot l´equipament, material, casc i les piragües - que prèviament han estat desinfectades per evitar incorporar al riu Ter el musclo zebrat, una espècie invasora que acostuma a estar en aquestes embarcacions - els participants no s´ho han pensat dues vegades i s´han llançat de cap a l´aigua. El temps i la forta calor acompanyava i els assistents- alguns més professionals i d´altres més amateurs- han passat una bona estona passejant pel Ter, defensant des de l´aigua aquest riu.

El Descens popular amb piragua pel Ter - Memorial Francesc Ferrer és un activitat que es porta terme des de fa 15 anys. Es tracta d´un acte festiu i lúdic però aquest any ha volgut anar un pas més enllà i també ha estat reivindicatiu. Hi ha assistit i participat els alcaldes de Salt, Sant Gregori, Bescanó i Girona - les localitats per on passa l´activitat- i per on transcorre el riu Ter. El seu objectiu era denunciar la situació de sobreexplotació que pateix el riu i el transvasament abusiu, del 70%, cap a l´àrea metropolitana de Barcelona.

"No es compleix el cabal ecològic de 4,6 hectòmetres cúbics que es va fixar per llei el 2008, això és un problema que portem des de fa anys i que afecta a nivell de fauna, flora i natura sobretot en el seu tram baix en les comarques de la Selva, Gironès i Baix Empordà", ha lamentat l´alcalde de Sant Gregori i president del Consorci del Ter, Joaquim Roca. En aquest sentit el batlle ha explicat que han demanat al Govern la creació d´una taula a nivell nacional per poder tractar aquesta problemàtica i poder buscar solucions efectives i ràpides. D´entrada està previst que el Consorci del Ter i l´ACA es reuneixin amb el Departament de Territori al llarg d´aquest any i el vinent.

D´altra banda, des de la institució estan treballant i redactant un nou projecte LIFE que pretén adequar les rescloses que hi ha al Ter perquè els peixos pugin remuntar el riu més fàcilment. Una iniciativa que vol aconseguir fons europeus.

Per la seva banda, l´alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha posat en valor la figura de Francesc Ferrer i Gironès, membre de la Cambra de Comerç de Girona, del Senat, del Parlament de Catalunya i regidor de Girona; un dels primers polítics que va defensar la protecció del Ter. "Si estem on estem és per ell, per l´activitat que va dur a terme i que va permetre evidenciar la problemàtica important que pateix el nostre riu", ha assenyalat.

En aquest sentit, l´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha volgut subratllar la importància de la unió dels quatre consistoris per reclamar més cabal pel Ter. "Treballem units en la mateixa direcció i també hem aconseguit que la ciutadania s´impliqui", ha comentat. Per últim, l´alcalde de Bescanó, Pere Lluís Garcia, ha assegurat que es tractava d´una "greu mancança" que patia el territori gironí i no ha dubtat en reivindicar la necessitat d´acabar amb la sobreexplotació del riu.

Un cop finalitzats els parlaments i els consells de seguretat, ha estat el torn de l´actor Joel Joan i Txé Arana que han llegit diverses parts del manifest comú, que s´ha basat en un article que va escriure Francesc Ferrer i on explicava la situació de sequera que pateix la Costa Brava i la mala gestió que s´ha fet darrerament dels recursos hídrics per part del Parlament de Catalunya.

Tot seguit, els participants s´han llançat a l´aigua. No obstant això, uns 500 metres més tard, han hagut de tornar a sortir de les piragües per travessar un petit camí que creua el riu a l´alçada de l´entrada de Bescanó i que també ha estat molt criticat per part dels organitzadors de l´esdeveniment que consideren que caldria treure´l. Posteriorment, han pogut continuar el seu trajecte.

Text