El Gironès, la Selva, l´Empordà. Per aquestes comarques han actuat els darrers mesos els anomenats «estafadors de l´asfalt». Fins ara han transcendit alguns casos però els Mossos d´Esquadra alerten de la forma d´actuar del grup i de les possibles conseqüències. La policia assegura que és un grup «perfectament organitzat» i afegeix que unes obres a baix preu poden acabar amb amenaces.

Des del cos policial es demana que la gent estigui atenta als oferiments d´asfaltat a baix preu. Sobretot es dirigeixen als propietaris de camins i finques perquè són els qui més poden sortir-ne malparats.

El grup que ha estat estafant a algunes empreses i propietaris de camins va començar a detectar-se a principis d´any i per exemple, va actuar el mes de febrer a Aiguaviva. En aquella ocasió, van arribar a enquitranar part de l´entrada d´una empresa de la població. En aquest cas, sortosament, els responsables de l´empresa es van adonar de l´engany i van alertar els Mossos. En aquesta operació es van arribar a identificar set persones i dues van quedar detingudes. Els dos arrestats van ser dos homes, anglesos, de 25 i 34 anys i sense domicili conegut.

L´estafa de l´asfalt consisteix que, d´entrada, una persona de parla anglesa s´acosta a la víctima. L´home sol anar amb un vehicle d´alta gamma i ben vestit. Ofereix treballs d´asfaltatge a la seva finca per un preu molt reduït, al·legant que necessita escampar el material que li ha sobrat en una altra obra.

Aquí és quan comença l´en­gany ja que si la víctima cau en l´estafa pot passar-li d´entrada que li demanin diners per avançat i després ni apareguin a fer-li l´obra.

Però també hi ha casos, els més freqüents i que s´han donat a la demarcació en els quals la banda comença a fer les obres i quan s´acaba es veu que ho fan molt ràpidament i per tant amb materials de baixa qualitat. A partir d´aquí és quan poden haver-hi els problemes perquè la víctima ha de pagar i de vegades, quan es disposa a fer-ho, el preu no és el pactat.

Hi ha empreses o propietaris que acaben pagant els que se´ls demana però si finalment no s´accepta hi pot haver-hi casos en què el grup criminal comenci a amenaçar la víctima i fins i tot hi ha casos que han acabat amb coaccions. Per tot això els Mossos d´Esquadra demanen que es denunciï si s´és víctima dels lladres de l´asfalt i sobretot que la gent no es refiï d´empreses que fan aquest tipus de treballs de construcció a molt baix preu.

Els últims casos que han transcendit de l´estafa remunten a principis de maig, quan la banda es va dedicar a repassar polígons de l´Alt Empordà per veure si algú hi queia.