Girona és la primera ciutat catalana que rep el Premi d´Europa, el màxim guardó atorgat per l´Assemblea Parlamentària del Consell d´Europa que té com a objectiu reconèixer el foment de l´ideal europeu de les ciutats d´aquest històric continent. Es tracta de la segona població espanyola, després de Santiago de Compostel·la, que ha rebut aquesta distinció que fins ara ha recaigut en 76 viles europees. Durant el seu discurs davant d´un centenar de persones al Teatre Municipal de Girona, l´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha agraït el reconeixement tot fent una defensa del català, la llengua que ha utilitzat durant gran part del seu parlament. "És la nostra llengua materna, una llengua que mereix ser respectada amb els valors que defensa el Consell d´Europa", ha assenyalat Madrenas. En aquest sentit, la batlle també ha volgut denunciar la "violència indiscriminada" que s´utilitza per atemptar contra la pau, els drets humans i per fer demagògia. "Els ideals de pau i democràcia, de respecte i tolerància hauran d´estar per sobre de les lleis i les fronteres", ha reivindicat durant un acte institucional on s´ha tingut molt present la figura del polític gironí Lluís Maria de Puig.

Aquest divendres, la ciutat de Girona ha rebut el Premi d´Europa 2016, un guardó que atorga l´Assemblea Parlamentària del Consell d´Europa i que premia la tasca de les ciutats - tant des del consistori, de les institucions, agents locals o ciutadans- que despleguen iniciatives, accions i projectes en àmbits diversos per reforçar els lligams i el sentiment de pertinença a Europa.

Els premis són anuals i van néixer l´any 1955. Fins ara, 76 viles europees ja han rebut aquesta distinció. Ciutats amb experiència, que han traçat relacions d´agermanament i amb una implicació activa en el desenvolupament del vell continent. Tal i com ha recordat el conseller d´Afers Exteriors, Raül Romeva, el premi que s´ha entregat aquest divendres en un acte institucional al Teatre Municipal de Girona no és del tot inesperat. L´any 1984 la ciutat ja va rebre la distinció de la bandera d´honor del Consell d´Europa, el pas previ per poder optar a la placa d´honor amb la qual va ser guardonada el 2013 i ara, aquest 2016, amb el Premi d´Europa.

El guardó consta de l´entrega d´un premi físic, record del reconeixement, un diploma i una donació de 10.000 euros per a beques educatives. L´acte d´entrega oficial d´aquest premi s´ha fet al Teatre Municipal de Girona aquest divendres a la tarda i ha aplegat a prop d´un centenar de persones. L´esdeveniment ha comptat amb la presència de diversos regidors del consistori, de personalitats polítiques d´institucions com la Generalitat, del president del subcomitè de l´Assemblea Parlamentària del Consell d´Europa, Jean-Claude Frécon, del membre del comitè de Cultura, Ciència, Educació i Mitjans de Comunicació d´aquest mateix organisme, Jordi Xuclà i d´altres polítics com el subdelegat del govern espanyol a Girona Juan Manuel Sánchez-Bustamante o la vídua de Lluís Maria de Puig, entre molts d´altres.

L´acte ha comptat amb les interpretacions del Cor Preludi, de les paraules dels membres de l´ACAPS, l'associació que s´encarrega del projecte ´Vacances en pau´ que des de fa anys porta infants sahrauís perquè passin els dies d´estiu amb famílies de la ciutat, una exposició dedicada als Premis d'Europa i l´actuació de la Cobra Bisbal Jove que han interpretat diverses sardanes un cop acabat l'acte.

D´aquesta manera, Girona s´ha convertit en la primera ciutat de tot Catalunya en rebre aquesta distinció, la segona d´Espanya darrere de Santiago de Compostel·la. Els diversos ponents, com Jean-Claude Frécon han coincidit en remarcar que Girona es mereixia aquest reconeixement per la tasca que s'ha realitzat durant tots aquests anys i la seva vocació europeista. "La competència és brutal però Girona es mereixia aquest títol", ha subratllat. En aquesta línia, Frécon ha destacat que la capital de les comarques gironines és una població "molt activa, educativa, solidària i amb una població sensibilitzada" on es promou "la tolerància, els valors de la cultura , el respecte i la igualtat".

"És un honor com a espanyol"

Per la seva banda, el president de l´Assemblea Parlamentària del Consell d´Europa, Pedro Agramunt, ha assenyalat que per a ell era "un honor com a espanyol i com a president d´aquest organisme" que el guardó recaigués en una localitat espanyola. Un premi que, tal i com ha explicat, el lliura un organisme composat per 324 diputats de 47 estats.

Agramunt, que no acostuma a assistir als actes d´entrega d´aquests guardons, ha destacat la importància de la creació del Consell d´Europa després de la II Guerra Mundial amb l´objectiu de mantenir la pau i unir els pobles d´arreu del continent europeu.

"En aquests temps difícils per Europa en els que som testimonis dia rere dia de divisions i adversitats, és més important que mai que aquests valors segueixin orientant les nostres accions en la construcció d´una Europa d´oportunitats i de solidaritat -forta i unida- propera als seus ciutadans que resolgui els seus problemes conjuntament i no de forma individualitzada", ha reflexionat Agramunt durant el seu discurs on ha anat mesclant la llengua catalana i la castellana.

Durant el seu parlament, el president ha assegurat que se sentia "orgullós" del premi que havia estat concedit a la ciutat, una vila que "s´ha distingit al llarg dels anys en la promoció de valors com viure en pau, la fraternitat i la unitat". Al mateix temps, ha volgut recordar la figura i memòria d´un "dels seus predecessors i bon amic", Lluís Maria de Puig, polític gironí que va presidir l´Assemblea Parlamentària del Consell d´Europa entre el 2008 i 2010 i que en va ser membre durant 23 anys. "Va ser un entusiasta i fervent defensor d´Europa, un europeu orgullós de ser-ho i apassionat defensor dels drets humans", ha assegurat Agramunt.

Uns trets característics que "han servit d´inspiració" a Girona i que continuarà sent-ho per a tots els ciutadans de cara al futur. Per finalitzar, el president ha detallant que tant Xuclà, Lluís Maria de Puig com ell mateix provenien de tres grups parlamentaris totalment diferents però que sempre els havia unit un mateix element: la lluita per la pau i la unitat a Europa. "Enhorabona per fer de la vostra ciutat un referent de la promoció dels ideals i dels valors dels pares fundadors del Consell d´Europa a Espanya i tot el continent", ha conclòs.

Defensa del català

Per la seva banda, l´alcaldessa de Girona ha volgut fer una defensa aferrissada de la llengua catalana durant el seu discurs, després de rebre Premi d´Europa 2016. Des del primer moment, i en anglès, ha deixat clar la seva "gratitud" per la confiança depositada en la ciutat. No obstant això, ha volgut explicar barrejant la llengua més utilitzada arreu del món la importància del català i per què utilitzaria aquest idioma durant el seu discurs d´acceptació del guardó. "És la nostra llengua materna, un llenguatge amb una llarga història que mereix ser respectat amb els valors que defensa el Consell d´Europa", ha explicat posant especial èmfasis en la paraula "respecte".

Segons la batlle, el guardó és el reconeixement a una feina col·lectiva, de tota la ciutadania. No obstant això, Madrenas també ha volgut posar sobre la taula els problemes que pateix el concepte d´Europa actualment tals com la crisi humanitària amb els refugiats o el Brexit. "Som espectacles d´un drama humanitari que fa rememorar a la nostra gent gran les conseqüències de l´exili i la dictadura i també sentim impotència quan veiem com s´utilitza la violència indiscriminada per atemptar contra els valors de la pau i els drets humans", ha argumentat. En aquesta línia, Madrenas també ha explicat que hi ha persones que aprofiten aquests moments difícils que travessa Europa per fer demagògia i "empetitir així el projecte comú que és Europa, devaluant" tot el que s´ha aconseguit.

Per tot això, l´alcaldessa ha fet aquesta crida: "Hem d´actuar contra aquests que criden, que practiquen el discurs de l´odi i la intolerància i que onegen les banderes de l´exclusió". Al mateix temps, Madrenas ha assegurat que la capital gironina creu i té fe en Europa, entesa com una institució que ha de servir a la ciutadania. Per això ha emplaçat a tots els que tenen responsabilitats que s´impregnessin d´aquest sentiment.

"Europa s´ha de defensar amb arguments, amb l´ús de la raó i nosaltres ho farem. N´estem convençuts. I Europa segur que ens correspondrà, perquè els ideals de pau i democràcia, de respecte i tolerància, hauran d´estar per sobre de lleis i fronteres", ha reflexionat. Madrenas ha acabat el seu discurs assegurant que el premi rebut els dona l´empenta necessària per continuar lluitant per construir una Europa millor. "Més força per projectar Catalunya, la nostra cultura, la nostra llengua, la nostra identitat arreu del món. Més força per tenir més il·lusió que mai. Entre tots farem la Girona que volem, la Catalunya que desitgem i l´Europa que somniem", ha conclòs.

Un missatge que també ha repetit el conseller d´Afers Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, qui ha posat en relleu que la ciutat mostra "orgullosa" la seva identitat. Al mateix temps i davant les problemàtiques i dificultats que ha d´afrontar Europa en aquests temps, el conseller ha assegurat que els països mediterranis- els que han patit més la crisi econòmica- han de ser els estats que impulsin de nou el rescat de l´ideal europeista. L´acte ha finalitzat amb els parlaments de sis veïns de la ciutat de diverses edats que han sintetitzat en poques paraules què significa Europa per a Girona.