El grup municipal d'ERC- MES a Girona va fer balanç, ahir, del primer any a l'Ajuntament d'aquest mandat. Van ploure les crítiques pels incompliment sistemàtics de mocions aprovades als plens municipals i dels acords firmats. «Vam fer bé de no entrar a l'equip de govern. No són de fiar», va assegurar el regidor republicà Martí Terés.

Terés va parlar d'un govern local fixat en l'urbanisme d'aparador (basats en presentacions de projectes amb imatges virtuals) en lloc d'apostar per un urbanisme cohesionador i no especulador i va lamentar que l'equip de govern, format ara per CiU i el PSC, centri l'ocupació en el sector turístic. Terés veu bé que s'hi treballi però també voldria una «major diversificació».

Ricard Calvo va incidir en el fet que Esquerra no vol fer oposició d'entrada, sinó partir del diàleg. «Molts cops no hem trobat ningú a l'altre costat», es va queixar. Calvo va insistir que tenen idees i energia per governar i va denunciar que l'equip de govern frena les seves propostes com la creació d'un mapa de pobresa social. També va revelar que d'una partida pactada de 150.000 euros per a habitatge social no se n'havia fet servir ni un euro.

El regidor de MES (Moviment d'Esquerres) integrat al grup municipal, Pere Albertí, va parlar d'esports i d'ensenyament. Es va queixar de la massificació a les aules i va advertir que l'Ajuntament paga un lloguer per un institut a l'edifici Cartañà que està quedant petit i on, el curs vinent, els alumnes podrien anar en barracons.

ERC-MES va fer la valoració a la terrassa del bar +Cub, on es van acostar militants i simpatitzants i també exregidors com Joan Olòriz (ex-ICV i ara diputat d'ERC a Madrid) i Amèlia Barbero i Pia Bosch (ambdues ex-PSC i ara de MES). També hi va ser el diputat Joan Tardà, que va intervenir en la trobada.

Despeses ingents

La portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, va assenyalar que el govern de CiU i PSC no compleix «els pactes ni té projecte de ciutat» i va recordar que el pacte entre les dues formacions va servir per repartir-se les regidories però «sense explicar què volen fer plegats». També va apuntar que «es gasten una quantitat ingent en propaganda i política d'aparador», va afirmar. I va insistir: «Es gasten molt però inverteixen poc. Tenen les prioritats mal enfocades». Va recordar que part de l'estrena del primer capítol de Joc de?trons, per exemple, es va pagar amb diners que CiU havia pactat amb ERC que es destinarien a un programa de cultura als barris.