«E Els joves que avui ens acompanyen a l´escenari, saben també que no es pot construir aquest món millor al que aspiren des de l´egoisme, des del temor o l´enfrontament. I que el món d´avui exigeix col·laborar i cooperar, aprendre a conviure, a entendre´s i respectar-se, en societats cada cop més diverses, més plurals, més complexes, menys unànimes; i per això també més enriquidores». Aquesta exposició del Rei d´Espanya, Felip de Borbó, durant el seu discurs en l´entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona, va generar tota mena d´hipotesis. Tenint en compte que estava a Catalunya i tenia davant el president de la Generalitat, el gironí Carles Puigdemont, podria estar parlant del procés català que busca separar-se de la resta de l´Estat espanyol. Un Puigdemont que, per cert, va entrar al Palau de congressos, juntament amb els Reis, tot i que sense la possibilitat que els mitjans de comunicació poguessin captar la salutació prèvia.

Una segona opció a les paraules de Felip de Borbó, seria una crida a la concòrdia entre els partits politics que arribar a un acord per formar govern després de les segona eleccions espanyoles. Una tercera possibilitat podria ser una resposta a la decisió del Regne Unit de marxar de la Unió Europea.

Sense Fernández Díaz

El monarca va fer un discurs de quatre folis, una mica afònic i pràcticament la meitat en un més que correcte català. A banda de Puigdemont, hi havia els consellers de Presidència, Neus Munté, i d'Empresa, Jordi Baiget, i l´alcaldessa de Girona, la també convergent Marta Madrenas. Del Govern central hi havia la delegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i el secretari d'Estat d'Educació, Marcial Marín. Va sobtar l´absència del ministre de l´Interior, Jorge Fernández Díaz, esquitxat recentment per unes converses enregistrades on semblava conspirar contra altres formacions polítiques amb el director de l´Oficina Antifrau. Fernández Díaz havia estat present a Girona en les dues darreres edicions dels premis. La Casa Reial es va afanyar a treure-hi ferro i va assegurar que la decisió del representant del Govern per escollir qui acompanya el Rei a cada acte -pot ser un ministre o un secretari d´Estat- respon exclusivament al Govern central. En total, van assistir a l´acte d´entrega dels guardons unes 1.100 persones. Molts d´ells eren joves, situats a la grada alta de la sala principal del Palau de Congressos.

Gran part de la intervenció de Felip de Borbó va girar entorn als premis i als valors de l´emprenedoria i l´esforç. També va tenir un moment per, presumptament, criticar els casos de corrupció que es van succeint a l´Estat: «Res podem o hem de fer sense ferms valors. Res positiu construirem sense el ciment d´uns principis sòlids que ens guiïn en la nostra conducta. Sense una ètica que ens defineixi personalment com a individus íntegres i com a membres solidaris de la societat de la qual formem part».

Ja parlant dels valors del premis, Felip de Borbó, que visitava Catalunya per dissetena vegada des que va ser nomenat Rei d´Espanya, va valorar la importància del treball de la Fundació per disposar de «ciutadans crítics i lliures» i aconseguir,«en un món ple de dificultats», que els joves comptin amb eines adequades que els permetin progressar i «afrontar el seu futur amb èxit, perquè és el futur de tot el país».

Al seu parer, joves com els ­guardonats han de «servir-nos d'inspiració», ja que el seu exemple transmet missatges de valors, «de superació i responsabilitat».

També va fer una crida a assumir riscos «sense por de fracassar», tot recordant que «les grans dones i els grans homes» es forgen «en els contratemps, en els disgustos i dificultats, a aixecar-se després del fracàs amb més força, amb més saviesa, amb més humilitat». Finalment, va etzibar un regitzell de valors que al seu parer, els premiats han aconseguit reunir: «Talent, esforç, generositat, capacitat, il·lusió, confiança i força». «En això no us guanya ningú», va assegurar.

Nous patrons

Abans de fer l´entrega de premis, els Reis van fer tres reunions. Una amb quinze premiats en anteriors edicions. Les altres dues eren de la Fundació i en clau més interna. Fruit d´això, es va saber que la Fundació Princesa de Girona, constituïda l´any 2009 a iniciativa de la Cambra de Comerç de Girona, Caixa Girona, la Fundació Gala-Salvador Dalí i La Caixa, passa a tenir 84 patrons que aporten la totalitat del pressupost (1,9 milions d´euros) per al funcionament i execució dels programes. Entre les incorporacions al Patronat hi ha representants d´empreses com ara: Pascual, Corporación Gestamp, Miquel y Costas & Miquel, Navantia, Persan, Allianz,Lidl, Deloitte,KPMG, Basf, Novartis, Flex, Siemens, Zurich, Red Electrica, Laboratoris Leti, In. Colonial, Garrigues, HP, Bodega Matarromera, Bluecap, Sorigué, Lab. Ferrer, i Renta Corporación.

Les activitats dels premis de la fundació segueixen avui, durant tot el dia al Palau de Congressos amb diferents jornades. Per una banda, hi ha conferències a l´entorn de com educar el talent emprenedor i per altra hi ha la trobada d´«Apadrinem el talent».