Un estudi sobre el moviment turístic a partir de dades mòbils reals revela que el nombre de visitants a Girona per Temps de Flors va ser de 254.455, un 4% més que el 2015, quan es va arribar als 244.199 visitants. Cal tenir en compte que d'aquest còmput s'ha eliminat una població estimada de 82.500 residents a la ciutat.

L'estudi està fet amb l'eina Smart Steps desenvolupada per Movistar, que permet fer una anàlisi qualitativa dels turistes amb telèfon mòbil basada en aspectes com la procedència, l'edat o el gènere, mantenint, això sí, la confidencialitat de tothom i sempre sota la llei de protecció de dades. L'eina utilitza tot l'intercanvi de dades a la xarxa, sigui de la companyia que sigui i s'estigui donat l'alta.

Els visitants procedents de fora de Catalunya han augmentat un 3,6% respecte del 2015, passant del 10,1% del total de l'any passat al 13,7% d'aquest any. Els turistes provinents de la resta de l'Estat espanyol han passat de representar el 2,4% al 4,4% (sobretot de Madrid, el País Valencià i les Illes) i els provinents de la resta del món han passat del 7,7% al 9,3%. El 86% restant prové de Catalunya: un 50,7% de la demarcació de Girona, un 44,6% de la demarcació de Barcelona, un 3% de la demarcació de Tarragona i un 1,7% de la demarcació de Lleida.

Pel que fa als estrangers, destaquen sobretot els francesos, que representen un 43,4% del total de visitants no estatals. Els Països Baixos (10,3%), Alemanya (8,0%), el Regne Unit (6,6%), Bèlgica (4,3%), Itàlia (2,9%) i Estats Units (2,8%) són els principals origens. Es tracta d'una distribució percentual molt similar a la passada edició. Segons aquest estudi, un 71% dels turistes francesos van pernoctar a Girona i la mitjana d'estada a la ciutat va ser d'1,12 dies.

Més joves

L'informe indica diferents tipus d'augments. Per exemple, de menors de vint anys provinents de les quatre demarcacions gironines. Segons va apuntar la regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme, aquest fet desmenteix que Temps de Flors sigui només per a gent gran. Altres dades són l'increment de turistes del gènere masculí provinents de les comarques gironines i del gènere femení de la demarcació de Tarragona.

Glòria Plana va exposar que un estudi d'aquestes característiques permet fer una anàlisi qualitativa amb "l'objectiu de tenir una visió més àmplia del tipus i el perfil dels visitants de la ciutat, així com poder obtenir una comparativa respecte de l'edició anterior". La regidora de Turisme va indicar que, a més a més, des del consistori s'està plantejant encarregar aquest estudi en altres períodes de l'any, com l'estiu, per poder també tenir el perfil dels visitants amb detall.

Turisme més llunyà

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va insistir que aquestes dades serveixen per poder planificar bones estratègies turístiques i encertar el target: "Ara anirem amb un bisturí per dissenyar millor les campanyes", va assenyalar. Segons va relatar, la idea a partir de l'any vinent és fer campanyes per atraure turistes en indrets molt concrets i llunyans. Tenint en compte que ja es contempla que a Catalunya el festival floral ja es coneix, la idea seria fer accions promocionals a països que estan a més de tres hores d'avió. En aquest sentit, va apuntar que són gent que es quedaria a la ciutat més d'un dia a dormir i menjar i contractaria altres serveis.

Poc després d'acabar Temps de Flors, l'alcaldessa ja va dir que la mostra, més que tocar sostre, ara tenia "la mida correcta", però va admetre que a partir de l'any vinent la difusió de l'esdeveniment i la comunicació seria diferent.