Qui som nosaltres per decidir el que pot o no fer un nen? Aquesta és la pregunta que tot mestre s'hauria de fer i que, segons l'expert a nivell mundial de l'educació en el talent, Ian Gilbert, defineix la capacitat d'un mestre per educar. «La feina d'un mestre no és ensenyar, sinó que els seus estudiants aprenguin», va dir en el transcurs de la seva xerrada.

Gilbert, conferenciant i empresari del sector educatiu i fundador de la plataforma Independent Thinking, va donar les claus per educar de manera creativa en un auditori amb més de 450 mestres d'arreu del país i amb la presència de Sa Majestat el rei Felip VI entre el públic. La xerrada, que va tenir un estil molt participatiu, va plantejar estratègies per tal que els mestres estimulin la creativitat, la innovació i el pensament en els estudiants.

Aquest expert en educació va explicar també que cal plantejar els problemes als joves perquè siguin ells els qui busquin la solució i puguin així desenvolupar les sis característiques que, segons ell, defineixen un bon emprenedor: positivitat, valentia, determinació, confiança en un mateix, creativitat i energia pura.

Quines són les 13 normes de la creativitat? A quins reptes s'enfronta la humanitat avui dia? Com buscar noves maneres de solucionar els problemes? Aquestes i moltes altres preguntes van aparèixer en la xerrada, que més que oferir solucions, va plantejar les incògnites per tal que els assistents puguin debatre entre ells i trobar solucions inesperades o diferents.

Gilbert defensa la idea del mestre com a estimulador, algú que ajuda els nens a pensar més enllà, a no posar-los límits i, sobretot, a escoltar el que pensen i a preguntar-los coses insòlites per tal que desenvolupin la seva capacitat analítica: es pot netejar un forat? Hi ha més passat o més present? Com mesurar un terç d'amor? Per a Gilbert no hi ha respostes correctes o incorrectes, sinó preguntes que en plantegen d'altres o que es poden respondre amb un «depèn».

A banda d'aquesta conferència, la jornada d'ahir també va incloure cinc tallers on experts i formadors han traspassat el seu know how (experiència) als seus 230 inscrits.

A més, a la tarda també va tenir lloc la conferència d'Allison Peacock, impulsora de l'Aliança Wroxham per a l'Aprenentatge Transformador, i una taula rodona: «Perspectives sobre l'educació emprenedora», amb Boris Mir, Pepe Menéndez i Marjo Kyllönen.