La Policia Nacional i la policia francesa han desarticulat un grup internacional de narcotraficants que operava des de la Costa Brava. L'organització disposava de cinc cultius de marihuana en diferents habitatges de la província i després distribuïen la droga a Marsella i la Costa Blava.

Els caps del grup tenien armes de guerra com una Kalashnikov, pistoles, entre d'altres. En els escorcolls, els agents han comissat 1.900 plantes de cànnabis, 1,3 quilos de cabdells de marihuana i 36 quilos de marihuana, així com 148.000 euros en metàl·lic, entre d'altres.

Deu de les detencions s'han fet Espanya i les altres vuit, a França. Tots els arrestats estan imputats per presumptes delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i defraudació de fluid elèctric. Després de passar a disposició judicial, les persones detingudes al país gal van entrar la presó.

La investigació va començar d'informacions aconseguides en anteriors operacions de la Policia Nacional i de la detenció d'un narcotraficant francès el juny de 2015, a Lloret. Aquest home, Jean Claude Colonne, era el lloctinent del cap de l'organització ara desmantellada. Llavors, li van comissar 51 quilos de marihuana i es va iniciar una nova investigació per part de la comissaria de Lloret.

Les indagacions van confirmar l'existència d'un grup organitzat hispanofrancès de narcotraficants i això va propiciar la creació d'un equip conjunt d'investigació integrat per la Policia Nacional espanyola i la francesa.

A mitjan maig, els agents francesos va detenir a prop de Marsella a tres integrants del grup criminal, procedents de la Costa Brava, quan transportaven 20 quilos de marihuana. Arran d'això, es va descobrir que disposaven de cinc plantacions situades en un habitatge del barri del Pont Major de Girona i en cases de Blanes, Lloret, Maçanet i Tordera. Les instal·lacions, segons la policia, estaven perfectament condicionades i a més, punxaven la llum per aconseguir alimentar els cultius de marihuana.

Posteriorment la droga es traslladava íntegrament fins a Marsella en vehicles o mitjançant «mules». Importaven una mitjana de 50 quilos de marihuana per setmana.

Armats i perillosos

A la ciutat francesa, els membres de la branca gal·la del grup eren els encarregats de la distribució de la droga a l'àrea metropolitana i a Marsella. La policia va constatar a més que hi havia una pugna territorial entre grups de narcotraficants, cosa que feia que anessin equipats amb armes de foc.

En el marc de l'operació s'han fet nou escorcolls, un d'aquests en territori francès. En total els agents han comissat 1.900 plantes de cànnabis sativa, 1,3 quilos de cabdells, 36 quilos de marihuana i haixix. També han intervingut una arma de guerra -una Kalashnikov- dues pistoles i una pistola Taser, 1.800 cartutxos de diferent calibre, armilles antibales, 148.000 euros en metàl·lic, així com utillatge i productes per a les plantacions.

Pel que fa a l'estructura de l'organització hi havia un cap a la Costa Brava i un altre a França. El gironí és un ciutadà francès, Rachid Fianiz, de 54 anys, que va ser detingut a França. Un dels escorcolls de la Policia Nacional es va fer a la seva residència de Lloret de Mar on s'havia assentat de feia temps i a banda de trobar-li droga -haixix i marihuana- van descobrir la majoria dels diners comissats durant l'operatiu: un total de 117.660 euros.

Aquest tenia com a lloctinent a Jean Claude Colonne que era l'encarregat de tenir contacte amb els cultivadors de la droga i també transportava la majoria de la marihuana cap a Marsella i rodalia. Aquest és a presó des del juny.

El cap de la xarxa a França era també un ciutadà francès, Jean Joseph Agosta, de 29 anys. Se'l va detenir al país gal i anava fortament armat així com la resta d'integrants del grup a França, tots fancesos i d'entre 28 i 56 anys.

A la Costa Brava, a banda del cap, els integrats del grup són espanyols d'entre 27 o 67 anys. Hi ha dues dones i un ciutadà búlgar de 36 anys i un d'ucraïnès de 34 anys. Tots són veïns de Blanes, Maçanet, Pineda, Lloret, Banyoles i Tordera.

A les investigacions hi han treballat agents de la Policia Judicial de la Comissaria de Lloret en col·laboració amb policies locals de Lloret, Blanes, Maçanet, Tordera i Pineda, agents de Barcelona i francesos.