La Unitat d'Investigació Social Europea del Departament d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona (UB) coordina el projecte d'investigació Divercity, que analitza els comportaments homòfobs a sis ciutats mitjanes europees, entre elles Sabadell i Girona.

L'objectiu del projecte és analitzar l'homofòbia i la transfòbia a Charleroi (Bèlgica), Nottingham (Regne Unit), Tessalònica (Grècia), Breslau (Polònia) i Sabadell i Girona. En aquest projecte, els antropòlegs estudiaran els comportaments discriminatoris contra el col·lectiu LGTB (lesbianes, gais, transgènere i bisexuals), així com les mesures per combatre'ls, intercanviaran bones pràctiques i proposaran mesures innovadores que garanteixin el benestar de les persones LGTB. Està cofinançat pel programa Drets, Igualtat i Ciutadania de la UE (2014-2020), i dura dos anys (de desembre del 2015 a desembre de 2017).

En l'àmbit català, participen la UB -coordinadora del projecte- i la Universitat de Girona, i també col·laboren els ajuntaments de Girona i Sabadell com a entitats associades. En aquestes poblacions s'organitzaran entrevistes en profunditat i grups de discussió amb persones LGTB i amb professionals la labor dels quals incideixi en el benestar d'aquest col·lectiu.

Els investigadors faran enquestes a la ciutadania i una anàlisi comparativa de la legislació relacionada amb la garantia de drets i prevenció de conductes homòfobes i transfòbiques.

Els investigadors han explicat que les poblacions mitjanes tenen una realitat diferent de les grans ciutats, on hi ha més espai per a l'anonimat i tot un ventall de recursos per al col·lectiu LGTB.

El projecte inclou elaborar dos guies de bones pràctiques: una dirigida a la població LGTB i una altra als governs locals i ONG. També redactaran un codi ètic per a organismes i serveis públics locals, i organitzaran cursos de formació dirigits a cossos públics de seguretat i juristes.

En els estadis finals del projecte, els antropòlegs preveuen fer una campanya de sensibilització ciutadana per a joves i per a periodistes que treballen en l'àmbit de la informació local.