La Fundació Princesa de Girona (FPdGi) lliurarà demà els premis de més «alt valor transformador» dels seus set anys d'història, que reconeixen una generació de joves que estan «trencant la barrera de la manca d'oportunitats amb iniciatives emprenedores de gran impacte». Es farà en una gala que reiventa el format del Fòrum Impulsa i obren una nova etapa a la ciutat. El Fòrum deixa de celebrar-se com a tal però es farà l'entrega dels Premis de la Fundació i moltes activitats paral·leles entre demà i dissabte i al llarg de l'any.

Els joves premiats aquest any han fet aportacions com aconseguir fàrmacs més barats i eficients gràcies a la química computacional; geolocalitzar i mapejar amb fins socials la ingent quantitat de dades que llancen els nostres dispositius mòbils; detectar en només quinze minuts amb una simple aplicació els símptomes de la dislèxia; implantar les últimes tecnologies en sostenibilitat ambiental a horts urbans per rescatar joves en atur; despertar l'interès dels nadius digitals per les orquestres simfòniques o, fins i tot, reivindicar l'edició de la poesia com a iniciativa empresarial. Els respectius jurats van decidir fa unes setmanes distingir en la setena edició del premis Elena Medel i Andrés Salado (premi Arts i Lletres), Sergio Álvarez Leiva (premi Empresa), Sílvia Osuna Oliveras (Investigació Científica), la Fundación Tomillo (Entitat) i Luz Rello (Social).

L'acte es farà demà al vespre, a l'Auditori- Palau de Congressos i comptarà amb la presència dels Reis d'Espanya, Felip de Borbó i Letizia. El director de cinema Juan Antonio Bayona i la productora Belén Atienza seran els encarregats d'obrir la cerimònia d'entrega, que reunirà més d'un miler d'assistents.

Els premis ofereixen un programa de dos dies que inclou, a més de l'acte central, un business game pel Barri Vell de Girona dirigit per l'empresari, comunicador i cofundador d'EyeOS, Pau Garcia-Milà i la trobada anual del programa «Apadrinant el talent» i la tercera jornada que porta per títol «Com educar el talent emprenedor des de l'escola».

Aquesta jornada reunirà al voltant de 400 experts, així com una selecció dels formadors i directius dels 130 centres (5.000 alumnes) que han participat en el projecte durant el curs 2015-2016. Es presentaran un centenar d'experiències d'educació emprenedora.

«Apadrinant el Talent» és una mentoria social i professional a càrrec de directius i professionals en actiu, orientada a joves d'entre 18 i 30 anys i que són la primera generació en la seva família a obtenir una titulació superior, garantint la igualtat d'oportunitats en l'accés al mercat de treball.

Al llarg dels dos dies, els participants inscrits podran intercanviar experiències amb altres emprenedors d'èxit com Miguel Vicente, visionari del comerç electrònic, fundador dels portals Letsbonus i Wallapop; l'expert en educació motivacional Ian Gilbert creador fa dues dècades de la plataforma Independent thinking, o Allison Peacock, impulsora de l'Aliança Wroxham per a l'Aprenentatge Transformador.

Les històries de superació i èxit de «joves normals fent coses extraordinàries» -en paraules de la directora general de la Fundació, Mònica Margarit- se succeiran també en els escenaris, amb les actuacions de la jove trompetista aragonesa Milena Casado, el combo gironí de jazz Sant Swing Bocombo i l'il·lusionista Jorge Luengo.