L’Ajuntament de Girona vol augmentar el control perquè es faci bé la recollida de deixalles del mercat de marxants de la Devesa i la neteja de les festes dels barris quan acaben. Darrerament, els serveis de neteja han hagut de fer hores extres perquè els responsables de la recollida no ho havien fet correctament. De fet, el consistori ha advertit a cinc marxants que si no fan bé la recollida podria ser sancinats amb la retirada temporal de la llicència.

L’Ajuntament ha vist com ha de pagar hores extres a l’empresa Girona + Neta per uns serveis que no estan pressupostats i que, en realitat, no s’haurien de fer si els responsables de l’activitat ha­guessin fet bé la seva feina, segons explicat el vicealcalde i tinent d’alcalde de l’àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Eduard Berloso (CiU). Al mercat bisetmanal dels marxants, per exemple, sovint a les sis de la tarda encara queden caixes de catró o de fusta escampades pel passeig de la Sardana. La tinenta d’alcaldia de l'àrea de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme, Glòria Plana (CiU), admet que l’Ajuntament té contractat un servei de neteja però que s’han detectat «incidències puntuals» que han provocat que s’hagin hagut de fer «serveis especials».

Ha explicat que al mes de maig es van advertir cinc marxants i que al juny, a dos se’ls ha tornat a advertir. Plana explica que ara mateix la normativa no permet sancions però ha recordat que en breu s’aprovarà definitivament el no reglament que permetrà estar més a sobre d’aquells qui no recullin corectament. Es tracta sobretot de parades de fruita. Ara mateix es pot sancionar en base a ordenances de via pública i les sancions són econòmiques.

No obstant això, el nou reglament, que es podria aprovar el proper ple o a l’agost, segons si hi ha al·legacions o no, inclourà l’opció de la retirada del permís d’instal·lar la parada per un període determinat segons la infracció, que podria ser per exemple, de tres o de sis mesos. La nova ordenança, a banda del règim sancionador i de la neteja, també regularà aspectes com el mixt comercial i l’intrusisme. Plana també ha volgut deixar clar que darrerament s’estan tirant endavant campanyes informatives o pedagògiques.

A banda del mercat, també s’han hagut de fer serveis especials de neteja per recollir i netejar places públiques i carrers on una associació de veïns havia organitzat una festa. Malgrat que tenen l’obligació de recollir totes les deixalles, l’Ajuntament s’ha trobat que, en ocasions, els espais estan plens de brutícia.

El regidor de Medi Ambient ha volgut recordar que «per als actes al carrer, una de les conidcions per donar el permís és que ho deixen tal com ho van trobar». «Alguns cops ho deixen bé i altres no tant», admet. Berloso exposa que la seva voluntat és parla i dialogar amb els responsables de les festes o activitats on no es recullin les deixalles i apostar per «sensibilitzar» recordant que les ohres extres del servei de neteja «no només les pagaran els veïns d’aquell barri, si no també tota la resta de la ciutat». En cas que es detectés que una mateixa entitat reiteradament inclompleix les condicions, se li podria acabar denegant el permís per a les següents activitats.