Nou capítol en el conflicte del so nocturn de les campanes de la Catedral entre l'hotel Històric i l'Ajuntament de Girona. Les dues parts ja han rebut la citació judicial per als propers dies per iniciar un procés de mediació que si no culmina amb cap acord derivarà en un judici. S'ha arribat a aquesta situació després que les diferents reunions entre totes les parts no servissin per satisfer l'hotel afectat, que recorda que s'ha de complir la normativa que impedeix que a la nit hi hagi sorolls superiors a quaranta decibels.

Caldrà que el jutge aconsegueixi que els defenses de l'hotel i de l'Ajuntament arribin a algun tipus de pacte malgrat que ambdues parts estan en extrems molt oposats i que tenen informes que consideren que els donen la raó.

Informes de les dues parts

L'establiment turístic va demanar al consistori que reclamés als Bisbat que el toc de les campanes a la nit complís l'ordenança municipal de soroll, tenint en compte que estudis tècnics de l'Ajuntament certificaven que se superava els decibels permesos. I posaven sobre la taula una sentència del Tribunal Superior de Justícia que va acabar donant la raó a un hotel de Sant Mori que també denunciava que el soroll molestava els clients a la nit. I un text del Síndic de Greuges on diu que el "reglament de la llei de centres de culte no pot excloure el soroll provocat per les campanes" en allò establert a la Llei de protecció acústica. Això va fer emmudir el campanar d'Olesa de Bonesvalls.

En canvi, l'Ajuntament, que inicialment havia decidit silenciar les campanes de les dotze de la nit a les set del matí, ara té um informe que apunta que la llei de centres de culte exclou de les condicions de protecció acústica les campanes en els centres de culte, atesos els usos que els han estat atribuïts tradicionalment. A més, l'Associació de Veïns del Barri Vell va animar l'Ajuntament a declarar el toc de les campanes com un bé cultural d'interès local.

El conflicte ve de molt enrere. Feia molts anys que l'Ajuntament es queixava. No obstant això, va ser al gener quan l'Ajuntament va recomanar al Bisbat aturar els tocs de les camapanes a les nits, tot i que posteriorment es va fer enrere.