Una de les prioritats de l'Ajuntament de Girona és incorporar les persones sense sostre als recursos ordinaris: és a dir, que puguin integrar-se en els circuits de salut o de serveis socials com si fossin un ciutadà més. Segons la primera tinent d'alcalde de l'àrea d'Igualtat i Drets Socials, Sílvia Paneque (PSC), en aquests moments l'Ajuntament atén aproximadament el 50% de les persones sense sostre que hi ha a Girona, mentre que l'altra meitat està fora dels circuits institucionals. L'objectiu del consistori és anar-los incorporant progressivament als diferents serveis municipals, malgrat que en alguns casos necessiten una atenció específica.

La inserció laboral és, òbviament, una de les principals fites. Però no és gens fàcil, amb la gran quantitat de gent que busca feina. Per això, una de les propostes que hi ha sobre la taula -i que s'ha d'estudiar- és que es puguin reservar places dins d'un pla d'ocupació per a persones sense sostre, per tal que puguin dedicar-se a feines de manteniment a diferents espais de la ciutat.

Professionals sense feina

I és que entre els "sense sostre" hi ha gent amb experiència i coneixements tècnics però que es va quedar sense feina amb l'arribada de la crisi i que ja no s'ha pogut tornar a incorporar al mercat de treball. "A Romania havia treballat com a tècnic de manteniment en un hospital, però aquí ha estat impossible trobar feina d'això. La gent ens veu com a escòria del carrer, tot i que som professionals", assenyala un dels participants a les "Trobades amb sostre".

Per als membres del grup, més enllà d'aconseguir una remuneració econòmica, és molt important aconseguir una feina que els suposi una "obligació moral" i ocupi el seu temps lliure, per tal de vèncer la temptació de quedar-se al carrer fent cerveses.