L'Ajuntament de Girona destinarà 313.000 euros a l'organtizació dels casals d'estiu de la ciutat, amb l'objectiu de garantir que cap infant o jove es quedi sense anar a un casal per manca de recursos econòmics. D'aquesta manera, s'han atès enguany 586 sol·licituds de famílies que per qüestions econòmiques no poden fer front al pagament de la totalitat de la quota de casals i que, per aquest motiu, han estat becades en part de l'import. Des de l'Àrea de Drets Socials s'ha complementat el pressupost destinat al programa amb una dotació econòmica 66.000 euros per tal que cap família que ho requerís es quedés sense beca.

El programa de casals d'estiu, que lidera la regidoria de Joventut, Elisabeth Riera (PSC), amb una base de 220.000 euros, també ha tingut la contribució de partides tant d'Educació (15.000 euros) com d'alcaldia (12.000 euros) per assolir aquest objectiu. Per exemple, la col·laboració amb les associacions perquè contractin els monitors i monitores, i que sumen 400 joves de la ciutat; les bonificacions per trams de renda familiar, o les ajudes a les AMPA de les escoles d'educació especial de Palau i de Font de l'Abella.

L'alcaldessa, Marta Madrenas (CiU), ha destacat que "dins el projecte de Ciutat Educadora, és imprescindible garantir la igualtat d'oportunitats, i això s'ha de fer amb polítiques de suport també més enllà de les aules, com en aquest cas els casals d'estiu". En aquest sentit, hi ha afegit que "són una eina bàsica de cohesió social, tant per als nens i joves que hi participen, com per tots els que hi treballen i els organitzen".

La garantia

Per la seva banda, la tinenta d'alcalde d'Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat, Sílvia Paneque, ha explicat que "es tracta de garantir que cap infant o jove quedi sense assistir a cap casal d'estiu per manca de recursos econòmics i que aquests tinguin assegurats un àpat diari en condicions, fora del calendari escolar".

Una de les novetats d'enguany és la implementació d´un sistema de pagament en funció del tram de renda familiar. "Aproximadament unes 500 famílies s'han vist beneficiades amb aquest nou sistema, que aplica els mateixos barems que per a les escoles bressol", ha explicat la regidora de Joventut, Elisabeth Riera. La regidora Sílvia Paneque ha afegit que "aquest nou sistema basat en la progressivitat permet preus adequats als ingressos familiars i assegura que cap infant de la ciutat no es quedi sense poder anar a un casal d´estiu per raons econòmiques".

Enguany hi ha hagut un total de 3.438 inscripcions al programa municipal de casals d'estiu, que representa un increment del 2,5% respecte a l'any passat i que arriba pràcticament al 100% de les places ofertes. En total, l'Ajuntament acull dins el seu programa 52 activitats diferents, organitzades en col·laboració amb 25 entitats i associacions de la ciutat.

Condicions de qualitat

Per poder formar part del programa municipal, cal que en les finalitats de les associacions que organitzen casals d'estiu es tinguin en compte els criteris d'accessibilitat i qualitat que marca l'Ajuntament per, d'aquesta manera, vetllar per tal que els infants i joves de Girona tinguin prop de casa una oferta d'activitats que es garanteixi que té les condicions adequades de qualitat. Amb totes aquestes entitats l'Ajuntament signa convenis de col·laboració que permeten assegurar la qualitat d'unes activitat actualment molt ben valorades per les famílies dels infants que hi participen.