El fins ara intendent en cap de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié, és el nou cap de la Policia Local de Palma. En el que podria ser el seu darrer gran repte professional, Palouzié haurà de posar ordre en un cos policial immers en plena crisi per diferents casos de corrupció, amb catorze agents suspesos de les seves funcions, cinc dels quals són a la presó per la seva imputació per un cas que investiga el jutjat núnero 12 de la capital balear. La plantilla del cos de Palma, amb quasi 900 efectius, és notablament més gran que la de Girona, que frega els 140 policies.

L'arribada de Palouzié a les Illes la va anunciar ahir la regidora de Seguretat Ciutadana de la capital de Mallorca, Angélica Pastor, en una roda de premsa urgent. El nomenament es farà dilluns vinent. De moment, Palouzié assumirà el càrrec pel procediment de lliure designació en comissió de serveis. Per tant, tindria un marge per, passat un temps, renunciar i tornar a Girona. El consistori mallorquí buscava una persona amb molta experiència com a cap d'una policia que no fos de les Illes per així "fer net". Va ser escollit entre cinc dels sis candidats que van concórrer al concurs.

Multitud de conflictes

La policia local de Mallorca està tacada per multitud de conflictes. Hi ha tres agents a la presó per tràfic de drogues. També hi ha casos d'extorsió a propietaris de locals on s'arribava a sancionar per soroll sense saber utilitzar un sonòmetre o cobraven per fer la vista grossa en locals amb excessos d'aforament. El seguit d'investigacions i detencions va coincidir amb 257 dels 885 agents (29%) de baixa laboral.

Els dos darrers caps de la policia, Joan Mut i Antoni Morey, estan suspesos de feina i sou per faltes considerades molt greus per criticar decisions polítiques i les investigacions judicials i per possibles filtracions. José Antonio Bravo ha estat temporalment el subtitut. Tres caps, en només sis mesos.

L'intendent Josep Palouzié Vizcaya, nascut a Barcelona l'any 1958, ha estat el cap de la Policia Municipal de Girona durant 19 anys. Anteriorment havia estat cap de la Policia Local de Blanes (febrer de 1992 - maig de 1997) i també va comandar la Policia Local de Sant Feliu de Guíxols.

A més, va ser president de l'Accpolc (Associació de Caps i Comandaments de Policia Local de Catalunya) i des del novembre del 2014 ho és de l'Associació de Caps de les Policies Locals de les comarques gironines. Palouzié és diplomat en Dret per la UdG i llicenciat en Criminologia per la Uned i la UdG.

Reservista voluntari

Des de l'any 2006 és reservista voluntari a les forces armades de l'exèrcit espanyol. Arran d'això va concedir una entrevista al diari La Razón l'any passat on va destacar que "ser espanyol i militar a Catalunya costa". I ho va fer després d'haver participat com a reservista a la Pasqua Militar de les Forces Armades. Aquestes declaracions van provocar que el grup de la CUP a l'ajuntament de Girona en demanés la seva dimissió.

Palouzié és tinent d'Infanteria de Marina des de 2006 i va decidir optar per ser militar "per exercir el meu dret a defensar Espanya". El fins ara cap de la Policia Local de Girona va fer la mili a la infanteria de Marina l'any 1978 i des de 1983 ha exercit com a policia.

El número 2 de Palouzié a Girona, Joan Jou Matamala, assumirà el càrrec de cap de la policia, com a inspector en cap. Des del govern es va destacar la seva llarga formació i trajectòria dins el cos, i es considera la persona adequada per ocupar aquest càrrec.

D'altra banda, l'Ajuntament va felicitar Palouzié pel nomenament. L'alcaldessa , Marta Madrenas, va fer constar que "ha desenvolupat la seva feina amb la màxima professionalitat" i que "ara ens toca agrair-li-ho i desitjar-li tota la sort". D'altra banda, la regidora de seguretat, Sílvia Paneque, va "agrair tota la tasca d'alt valor que ha fet. Ell va impulsar la policia de proximitat i a favor de la convivència al conjunt de la ciutat i els seus barris. Ara seguirem en la mateixa línia".