L'Ajuntament de Girona destinarà un total de 162.000 euros a subvencionar 23 projectes de solidaritat i cooperació aquest 2016. En total, el consistori ha rebut 27 projectes però només 23 complien tots els requisits com, per exemple, ser una entitat gironina i que el projecte tingui retorn també a la ciutat. Les subvencions es divideixen en dues línies d'ajudes: una per a les associacions que treballen en projectes de cooperació al desenvolupament en l'àmbit internacional (130.000 euros) i l'altra per a entitats amb projectes d'educació per al desenvolupament i sensibilització (32.000 euros). L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha destacat que des del 2012 s'ha mantingut la dotació d'aquestes ajudes tot i la crisi. «Ens desmarquem dels discursos xenòfobs d'aquells que diuen que primer cal ajudar els de casa», ha manifestat. D'altra banda, també s'han destinat 10.000 euros per ajudar els refugiats sirians que estan a camps a Grècia.

Girona destinarà un total de 162.000 euros a projectes solidaris i de cooperació liderats per entitats gironins. L'import es manté en els darrers anys de govern de CiU, un fet que l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha volgut emfatitzar. «Malgrat haver passat uns anys complicats, des de l'Ajuntament de Girona hem volgut continuar amb les mostres de solidaritat cap a països amb més dificultats i més vulnerables que el nostre i per això no hem disminuït les ajudes a la cooperació», ha remarcat. L'alcaldessa ha destacat també que és «important» que la ciutadania vegi com el seu ajuntament s'implica en cooperació internacional «per treballar conjuntament per fer una ciutadania més cívica, més responsable i més madura».Aquest any s'han presentat 27 projectes i 23 rebran subvenció.

El regidor de Cooperació, Cristòbal Sànchez, ha destacat que tots els projectes s'analitzen amb profunditat i que han de complir uns requisits, com estar liderats per una entitat gironina, que tinguin retorn a la ciutat i que la gent de Girona participi de les accions que es fan en països subdesenvolupats. També es valora molt la qualitat del projecte. Dels projectes subvencionats aquest 2016, catorze són de l'àmbit de la cooperació internacional i tenen com a objectiu la millora de les condicions de vida de les poblacions beneficiàries a través d'actuacions en l'àmbit de la salut, l'educació, el gènere, l'economia i el desenvolupament sostenible.

D'aquests, quatre tenen com a destinació el Senegal, quatre més Guatemala i els altres es desenvoluparan a països com el Marroc, Togo, Ruanda, Equador, Colòmbia i l'Índia. Els altres nou projectes són de sensibilització i educació per al desenvolupament i tenen el seu àmbit d'actuació en la ciutat de Girona. Tenen en comú l'objectiu de donar a conèixer als seus ciutadans i ciutadanes les causes de les desigualtats econòmiques mundials, el foment de la tolerància i el diàleg, així com els valors de la cultura de la pau i el respecte dels drets humans.Altres ajudes d'urgènciaA banda d'aquestes ajudes, a través del Fons Català de Cooperació, el consistori també destina diners a situacions d'emergència en d'altres països. En aquesta línia, el regidor de Cooperació ha explicat que han enviat 5.000 euros a l'Equador després del fort terratrèmol del passat mes d'abril i també 10.000 euros d'ajuda als refugiats Sirians que s'estan a campaments a Grècia.

Són 23 projectes de vint entitats:

Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres

Setem

Associació de Naturalistes de Girona

Fundació Privada Utopia

Fundació Pau i Solidaritat CCOO

Grup Editor de la Revista del Discapacitat

Associació Cultural La Nave Va

Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social - Ser.Gi

Grup Editor de la Revista del Discapacitat

Associació pel desenvolupament del Riu Senegal

Associació socioeducativa Nousol

Dagua, Ong d’ajuda a Colòmbia

Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres

Fundació Talibés

Associació Coumba Kande pel desenvolupament rural

Àfrica Viva

F. Vicente Ferrer

Creu Roja

Fundació Privada Plataforma Educativa

Fundació Privada Utopia