El grup municipal d'ERC-MES a l'Ajuntament de Girona va denunciar ahir que l'estrena del primer capítol de Joc de trons es va pagar "majoritàriament" amb la partida prevista per al programa de "Cultura als Barris", introduïda pels republicans durant la negociació dels pressupostos com a condició perquè aquests tiressin endavant.

La despesa de l'estrena de Joc de trons a Girona va enfilar-se fins als 40.098 euros, segons la resposta oficial del consistori a una pregunta entrada per escrit per ERC. Com que el pressupost d'aquest any no preveia cap partida específica per a l'esdeveniment, l'equip de govern va decidir treure diners d'altres partides per facilitar el finançament. La Girona Film Office hi va posar 10.000 euros; de Cooperació cultural se'n van treure 98,19 euros, i del citat Pla cultura als barris, 30.000 euros més. Els diners van servir per exemple, per pagar les hostesses, els equips de so, decoració a l'interior de l'Ajuntament (14.520 euros a Crazy Producciones SL) o el decorat que representava un mur de gel a l'Ajuntament (21.780 euros a Base X Altura, Arquitectura efímera).

El programa de "Cultura als barris" preveia, segons l'acord entre ERC-MES i l'equip de govern, aleshores només CiU, poden fer entre dos i tres activitats a cada barri i que els veïns decidissin què volien prèviament. La intenció era oferir un catàleg d'accions culturals, com dansa, teatre, exposicions o circ. En total, la partida era de 75.000 euros.

Diners de l'empresa d'aigües

Segons la resposta donada per l'equip de govern, per l'estrena es van aconseguir 24.000 euros per mitjà de patrocinis. Aquests ingressos aconseguits es retornaran a les partides de despesa", segons l'equip de govern. Com ja va avançar Diari de Girona, n'hi ha de Banc Sabadell (5.000 euros), Rubau construccions (4.000 euros), La Gioconda i la Lletera (2.000 euros) i també d'institucions públiques: Diputació de Girona (7.000 euros) i el Patronat de Turisme (3.000 euros). També hi ha 3.000 euros d'Aigües de Girona, una empresa en part també pública, per tant "són diners dels gironins", segons va apuntar el regidor Martí Terés.

La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, es va preguntar "si una de les funcions de l'empresa d'aigües és patrocinar les estrenes de sèries d'HBO", i va ironitzar que ja no li sorpendria "després que Aigües de Girona pagués els quadres del fons Santos Torroella", en al·lusió al mètode de pagament d'aquesta col·lecció, aprovat en el darrer mandat. Maria Mercè Roca va lamentar que tot plegat deixa clar que "és l'exemple paradigmàtic del foment de la cultura d'aparador al centre enfront de la cultura de base i als barris".

El regidor Pere Albertí, va lamentar que l'equip de govern "aprovi coses que després no es fan. No compleixen els acords presos". Fa uns des, els republicans van presentar una moció al ple, precisament per demanar que es comencés a tirar endavant el programa "Cultura als barris", que mesos enrere havia aprovat amb CiU. Es va trobar amb la sorpresa que l'equip de govern, li va votar en contra. "Tampoc sabem res d'altres qüesions aprovades com el pla integral de Sant Narcís" o diversos plans estratègics en comerç, turisme i cultura o el pla de dinamització d'espais públics.