Ajuntament de Girona ha destinat uns 850.000 euros a dues empreses per una pròrroga de tres mesos d´un contracte de neteja dels edificis i equipaments municipals. El contracte a les dues empreses (Eulen SA i Fundació Mas Xirgu) acabava el 30 de juny i s´ha hagut d´allargar tres mesos mentre no es resol el concurs públic de les noves empreses que han d´assumir el servei.

Ambdues empreses van obtenir el servei el 14 de maig de l´any 2012 després d´un concurs públic. Aquell contracte era per dos anys i, opcionalment, es podien fer dues pròrrogues d´un any cadascuna. El 25 de juny de 2014 es va executar la primera pròrroga i el 25 de juny de 2015, la segona. Per tant, ja no quedaven més pròrrogues dins del contracte. Per fer el nou contracte, es va obrir un nou concurs públic, tal com es va aprovar en el ple del mes de maig. No obstant això, la tramitació no està enllestida i l´adjudicació previsiblement no estaria enllestida l´1 de juliol. De fet, el termini de presentació d´ofertes finalitza el 21 de juny. Per aquest motiu, s´ha decidit concedir una nova pròrroga, ara de tres mesos, mentre es resol el concurs públic.

El concurs públic de fa quatre anys estava dividit en sis apartats. Eulen els va guanyar tots excepte un, que va aconseguir la Fundació Mas Xirgu. Eulen va obtenir la neteja de les escoles d´educació especial, centre d´educació infantil i primària, escoles bressol i serveis educatius per un import d´1.671.965 euros per any, amb l´IVA inclòs. En un segon apartat també va ser l´adjudicatària de la neteja dels equipaments i instal·lacions esportives, per 415.837 euros. Un altre bloc era el dels equipaments de serveis socials, concedit per 227.349 euros. Un quart aparat era l´edifici consistorial, els centres culturals, les cartelleres, l´emissora de ràdio i altres edificis per un total de 439.976 euros. Finalment, va quedar-se la neteja dels edificis mixtos per 170.967 euros. El global dels cinc blocs feia que l´Ajuntament pagués a Eulen, cada any, 3.198.140 euros, tot i que 555.049 euros corresponen a l´IVA. Sense l´IVA, Eulen ha cobrat 10,5 milions amb el contracte.

La Fundació Mas Xirgu va guanyar per concurs la neteja dels edificis adscrits a l´àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, lavabos, brigades i dipòsit intermedi de documentació. La xifra a pagar per l´Ajuntament anualment era de 109.031 euros, dels quals 22.896 són de l´IVA. En quatre anys, quasi 440.000 euros, sense IVA.

Un informe de la tècnica de Secretaria Administrativa i Estadística ressalta que el servei es considera «essencial» i que no pot comportar la disiminució de drets i garanties per als usuaris dels edificis i dependències municipals.

Aquest allargament del servei per mitjà d´una pròrroga es va aprovar en la darrera sessió plenària i alguns grups de l´oposició van mostrar certes reticències. Per una badan, ERC-MES va lamentar que els treballs previs no s´haguessin fet abans per estalviar-se aquest allargment. La CUP va insistir que la seva aposta passa perquè aquest tipus de servei es municipalitzi.

El motiu esgrimit

La regidora d´Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, va deixar clar que el retard s´ha degut a canvis normatius. El 18 d´abril va entrar en vigor una nova normativa referida als centres especials de treball i els tècnics municipals van demanar més temps per estudiar-la bé per tal d´incloure diferents aspectes en el nou concurs.

La pròrroga és de tres mesos i el pagament s´ha calculat mensualment segon es cobrava cada any. Pel que fa a Eulen SA, el preu mensual per tots els apartats és de 264.348,33 euros, amb IVA inclòs. Per tres mesos s´han establert 819.005,80 euros. Respecte a la Fundació Mas Xirgu, mensualment se li paguen 10.993.99 euros, tot i que també amb l´IVA inclòs, i per al trimestre de pròrroga se li abonaran 32.981,95 euros.