L'Ajuntament de Girona ha iniciat aquesta setmana una nova campanya de control del cranc roig americà a les hortes de Santa Eugènia. El control d'aquest crustaci es fa en els exemplars adults i subadults mitjançant captures persistents amb tècniques diverses, com la pesca elèctrica o diferents models de trampes.

La presència d'aquesta espècie exòtica invasora suposa un problema en el sector de les hortes, especialment perquè afecta la xarxa de recs i, indirectament, algunes parcel·les cultivades i fins i tot alguns camins. La proliferació d'aquesta espècie (Procambarus clarkii) ha tingut també efectes negatius sobre la biodiversitat autòctona de les hortes. A més de proliferar per sobre de l'espècie de cranc autòctona (Austroptamboius itallicus), actualment en perill d'extinció, també està afectant la població d'ambifis autòctons i, a causa de la tendència del cranc americà de remoure els sediments i perforar galeries al sòl, les aigües on habiten pateixen processos de creixement massiu d'algues.

Per això, el cranc roig americà s'ha incorporat a nombrosos llistats sobre les espècies exòtiques invasores més pernicioses, tant en àmbit local com internacional.

L'Ajuntament va encarregar el 2012 un estudi per iniciar un monitoratge de la població de cranc roig americà de les hortes. Enguany es repetirà. Durant l'any 2014 a tots els recs i basses de les hortes es van fer actuacions de control, fent mostrejos de seguiment encaminats a determinar aspectes poblacionals i es va iniciar un programa pilot de descastament o control poblacional, mitjançant campanyes de captura intensiva. Es van capturar més de 1.500 exemplars. Aquests estudis i captures volen conèixer el seu abast d'incidència i assajar mesures de control intensiu de l'espècie per minimitzar les afectacions que provoca. Les tasques les està realitzant l'empresa Sorelló.