El rector de la UdG, Sergi Bonet, espera que l'aportació de cinc milions de la Generalitat serveixi per aconseguir superar la situació econòmica del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, que està a les portes d'entrar en fase de liquidació per un deute de 27,6 milions amb l'Estat. Bonet va anunciar ahir aquesta aportació de cinc milions pel Govern català durant la constitució del claustre universitari. No obstant això, el mateix rector ja havia fet públic aquest acord el 17 desembre de l'any passat en la presentació de l'informe de gestió davant del claustre. La idea seria que l'Institut de Recerca de l'Aigua de la Generalitat, que està de lloguer, adquirís l'edifici H2O per gairebé cinc milions d'euros. Aquell mateix 17 de desembre també va afirmar que confiava que el jutge aixecaria el concurs de creditors en un parell de mesos.

Fins ara, la Diputació de Girona, l'Ajuntament i la mateixa universitat s'havien compromès a posar-hi fins a 11,3 milions i demanaven a l'Estat que perdonés el deute restant (16,3 milions). Ningú recordava els cinc milions de la Generalitat anunciats per Bonet. Ara, segons el rector, amb aquesta implicació del Govern català es compleixen totes les condicions que el ministeri d'Hisenda, va posar sobre la taula. La proposta de conveni entrarà al jutjat l'1 de juliol.

El parc està en concurs de creditors des del gener del 2015. A principis de juny, es va fer una primera reunió a Madrid on el president de la Diputació, Pere Vila, el rector, Sergi Bonet, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la directora del parc, Anna Albar, van explicar al Ministeri la voluntat d'aportar conjuntament fins a 11,3 milions. Per contra, la intenció de les administracions és que l'Estat perdonés els 16,3 milions restants.

La reunió va acabar sense acord i l'Estat, a més, va demanar als gironins que s'hi impliqués la Generalitat. Les parts tenien 45 dies per posar-se d'acord si volien evitar entrar el fase de liquidació. Des de llavors, hi ha hagut negociacions entre les parts i, finalment, l'Estat ha rebaixat les seves pretensions.

Segons Bonet, el Ministeri ja no exigeix que assumeixi tot el deute pendent sinó que li demana "implicació". L'aportació de la Generalitat es farà amb la compra de part de l'edifici de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA). El 70% de l'edifici és propietat de la fundació del parc i, la resta, de la UdG. El Govern adquirirà la part de la fundació i el 30% restant es mantindrà en mans de la universitat.

La proposta de conveni pactat entre Generalitat, Diputació, UdG i Ajuntament s'ha de votar dilluns per part del patronat del parc i s'entrarà al jutjat l'1 de juliol. El rector, Sergi Bonet, remarca però que la darrera paraula la tindrà el Ministeri com a principal creditor, que té temps per a acceptar o no la proposta fins a finals de setembre.