L'Ajuntament de Girona posarà en marxa un programa de mesures socioeducatives alternatives a les sancions administratives en els casos en què la policia trobi menors consumint o en possessió de cànnabis a la via pública. Es tracta d'una actuació que es portarà a terme des del Centre Jove de Salut amb l'objectiu de prevenir possibles casos d'addiccions i de fomentar els hàbits de vida saludables entre el col·lectiu jove.

El programa preveu la intervenció en joves menors de 18 anys que la Policia Municipal o els Mossos d'Esquadra hagin trobat consumint o amb tinença de cànnabis a la via pública. En aquests casos, s'avisarà la família del menor i se'ls plantejaran dues opcions possibles: la imposició d'una sanció administrativa al seu fill o filla o la participació en aquest programa socioeducatiu.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha destacat que l'Ajuntament aposta per Girona com a Ciutat Educadora i que "mesures com aquesta van en la línia de fomentar també la pedagogia abans que la multa directa, i aconseguir així canviar actituds de fons en comptes d'actituds estrictament sancionadores". Madrenas ha destacat també que una part molt important d'aquest programa és precisament la implicació de la família del menor en les sessions socioeducatives.

En el cas que escullin el programa, l'actuació es desenvoluparà en tres o quatre setmanes durant les quals es faran sessions tant individuals com amb la família del jove. En aquestes sessions, s'informarà tant als familiars com als joves dels riscos del consum de drogues i de pautes per potenciar un estil educatiu i de vida saludable. Els joves només podran participar en el programa un sol cop. Si posteriorment a aquesta intervenció socioeducativa els cossos policials els tornen a trobar consumint o en possessió de cànnabis a la via pública, se'ls imposarà la sanció administrativa corresponent.

La regidora de Salut, Eva Palau, ha remarcat la importància de "fer pedagogia dins la família i desenvolupar actuacions de prevenció entre els joves per fomentar actituds i conductes saludables, sobretot en aquells casos que podrien arribar a convertir-se en el futur en problemes d'addiccions".