L'inici de les obres de restitució de la llosa del parc Central de Girona segueix essent una incògnita. El 18 d'agost farà vuit anys que van començar els primers treballs per fer passr el Tren d'Alta Veloctat (TAV) per sota de la ciutat. Els veïns de la zona afectada ja es mostraven desesperats per unes tasques que es preveien molestes i sorolloses i que havien de durar 34 mesos però que ara s'aproximen als 96 mesos. Les obres es van adjudicar a finals d'abril a l'empresa Copcisa per 1,69 milions d'euros.

De moment, no han aparegut les màquines. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha exposat que Adif no li ha "comunicat quin dia podrien iniciar" les obres. L'alcaldessa espera que "puguin començar en breu, tal com ens van dir".

No obstant, fonts de l'organisme estatal han indicat que prefereixen no aventurar-se a assenyalar una data i que actualment el procés està en plena tramitació administrativa. Abans de començar els treballs s'han de seguir diferents passos legals amb uns terminis prefixats, com ara un període d'exposició per si alguna de les empreses que va participar al concurs vol presentar al·legacions. Posteriorment s'ha de pactar la planificació dels treballs i fer la signatura formal. Un cop s'engegui la maquinària, les tasques haurien de durar uns cinc mesos i finalitzar abans que acabi l'any.

Sorolls, baralles i inundacions

Durant els quasi vuit anys d'obres s'han fet multitud d'obres a diferents punts de la ciutat per fer passar el TAV, sobretot al parc Central i tot el seu entorn, com els carrers Oviedo, Josep Maria Gironella, Bisbe Sivilla o la plaça d'Europa. Això ha generat incomptables molèsties que els veïns han aguantat estoicament. També hi ha hagut enfrontaments verbals entre representants de l'Ajuntament i de l'Estat per la lentitud dels treballs i per diferents detalls tant del projecte com per temes de seguretat. Fins i tot, hi ha hagut dues inundacions dels túnels per les pluges i l'estació pateix goteres alguns cops que plou.

Els trens ja fa anys que passen per sota terra. Però la superfície del parc Central, fa anys que té una imatge desèrtica a l'espera que Adif executi els treballs per tal que hi hagi la promesa àmplia zona verda, amb espais per a vianants i passeigs.