Mirin bé la foto que acompanya aquest article. El personatge de l'esquerra, ara president català, era llavors alcalde de Girona. La foto va ser feta el novembre de 2014 a Barcelona, on el futur Molt Honorable va anar expressament a fer promoció d'un negoci privat, el Vol Gastronòmic, alguns responsables del qual l'acompanyen en la imatge. Potser sí que entre les funcions d'un alcalde català hi ha la de fer de viatjant de comerç, professió molt arrelada al país, i qui sap si els actuals viatges a l'estranger, ara en representació de tots els catalans, no tenen també com a objectiu donar un cop de mà als negocis de coneguts. Val a dir en descàrrec de l'alcalde gironí que ja no venia d'aquí: feia quatre mesos que l'Ajuntament havia permès col·locar en ple Barri Vell -on un veí té problemes per canviar la persiana si no és de la tonalitat adequada- un artefacte de ferro i vidre penjant al riu que servia àpats a 60 euros. Entre els col·laboradors d'una idea que el més abstrús sabia condemnada al fracàs s'hi comptaven Ajuntament, Patronat de Turisme, Associació d'Hostaleria de Girona i FOEG. Tots, al servei d'un empresari que com és lògic tenia com a primera -si no única- intenció guanyar diners. Encara que fracassés miserablement.

Mai no s'ha sabut -l'opacitat era norma- com van ajudar les administracions al Vol, si amb diner, si amb beneficis tributaris, si fent-ne promoció, si col·locant el logo a la façana o si tot plegat. Tot seria greu en ser un negoci privat.

A benefici d'inventari i perquè el ciutadà sàpiga amb qui se les ha:

-Allà on es va col·locar el Vol, un comerciant tindria prohibit fins i tot canviar el rètol de la botiga, així d'estricta és la normativa.

-Les administracions s'hi van bolcar tot i ser privat i a preus tan populars com 60 euros el menú.

-Pagava tributs i taxes corresponien a l'activitat de bar-xurreria.

-Part de les taxes -no se sap la quantitat- les abonava mitjançant tiquets-invitació, dels quals es desconeix qui se'n va beneficiar però no era estrany veure-hi regidors sopant.

-La petició de "grans ciutats" d'acollir el Vol després de Girona era una gran falòrnia (avui s'està rovellant en una deixalleria de Vilobí).

L'esmentada opacitat va fer que aquestes irregularitats s'anessin sabent amb el temps, sense pressa però sense pausa. El darrer escàndol -he dit darrer? apostin que en sortiran més- fa dos dies, quan s'ha revelat que la multa per restar a la via pública 99 dies més dels permesos ha sigut de 300 euros. Han llegit bé, 99 dies a la via pública, 300 euros de multa, si fa no fa el que haurà de pagar vostè, lector, si mentre llegeix aquest article la grua se l'hi ha endut el cotxe. Potser els responsables del Vol tenen encara tiquets-invitació amb els quals pagar tan onerosa multa. L'Ajuntament els acceptarà de bon grat.

Qui governava Girona durant aquest despropòsit governa avui Catalunya. Si el van enredar amb tanta facilitat, que Déu agafi confessats els catalans. Si no el van enredar i sabia el que feia, que Déu els agafi doblement confessats.