"o ets tu qui entres a l'hospital, és l'hospital qui t'acull". Una expressió que conté tota l'ànima hospitalària del Santa Caterina. La memòria històrica de l'antic hospital pren forma en l'exposició que acull la seu de la Generalitat a Girona i que es pot visitar fins al 12 de novembre.

Es tracta d'un recull que sota el títol "350 anys al teu costat", ensenya documents, objectes i fotografies del l'hopital dividits en dos grans espais: el passatge d'Aristides Maillol on hi ha cinc espais de fotografies i l'espai expositiu Santa Caterina, amb diferents ambientacions: sala de parts, farmàcia, espai de les dides o la sala de malalts, on es veuen les xifres de llits en diferents moments de la història. En obrir tenia 83 llits i en traslladar-se al Parc Hospitalari de Salt en quedaven 222. El moment en què n'hi va haver més va ser l'any 1940, amb 408 llits, encara amb la ressaca de la guerra.

Objectes antics

Entre els objectes que es poden veure hi ha una llitera d'una sala de part, una balança antiga per pesar nadons, llits antics, pots i gerros de ceràmica blava i blanca que desaven la memòria dels remeis, inclòs un que valia per més de seixanta malalties, mostres de sanefes d'arrambadors ceràmics acarades amb fotografies antigues que en mostren la ubicació original i tres especiers del segle XVIII, mamadors per a malalts i ceràmiques trobades en les excavacions, entre molts altres. També textos i reproduccions de documents, com ara el de la compra per part de la confraria de Sant Martí dels terrenys per fer-hi el primer hospital al segle XIII, de l'any 1212, un protocol de funcionament de l'hospital de l'any 1666, els noms dels apotecaris de l'oficina de farmàcia documentats des de 1446 fins a l'actualitat o una llista de dides, amb l'infant orfe alletat, el temps d'alletament o quant cobrava.

Les comissàries de la mostra són Maria Àngels Adroher, Rosa Corney, Anna Gironella, Natàlia Navarro i Laura Tàrrega, que han pensat l'exposició amb un itinerari que comença al passatge d'Aristides Maillol i acaba a l'espai expositiu, on fins i tot hi ha un llibre on els visitants poden escriure les seves vivències i records a l'antic hospital.

L'exposició vol ser un reconeixement a ls institucions que en el seu moment van fer possible la fundació de l'hospital i també per posar de manifest l'esperit de servei de l'edifici, que avui encara segueix vigent.

Cinc portals a l'exterior

El passatge d'Aristides Maillol consta de cinc portals amb una fotografia de gran format que els identifica en un lateral i amb una acurada cronologia de la història de l'hospital en l'altre. Hi ha des de l'acta fundacional de la primera pedra de l'hospital a els ordes religiosos que tenien assignada, com la tasca de la cura dels malalts i l'assistència dels pobres o els avenços de la medicina, els altres serveis de l'hospital (bugaderes, cuineres o planxadores i diferents actes festius i cerimònines que s'han fet a l'edifici en l'àmbit social, polítics o religiós en el passat. S'hi pot veure també una foto del president Macià inaugurant la Clínica d'Infància, l'any 1933.

Els objectes i imatges que es poden veure a la mostra són préstecs del Bisbat de Girona, l'Institut d'Assistència Sanitària, el Museu d'Arqueològia de Catalunya,el Museu d'Art i diferents fons públics i privats. L'exposició ha estat impulsada per la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament de ?Girona.