El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, ha redactat una recomanació a l'Ajuntament on destaca que els ocupes de pisos o els sense sostre han de poder empadronar-se i apunta que el consistori té l'obligació legal, un cop identificada la persona i conegut el lloc on viu, d'empadronar-los.

En l'escrit, Llorente ressalta que «l'empadronament de la persona té enorme transcendència, ja que a més de deixar constància del lloc de residència, limita, condiciona o facilita l'accés a diversos drets, com són entre d'altres, els de participació en l'àmbit local, assistència sanitària, ensenyament, inserció laboral o accés als serveis i recursos de la xarxa bàsica dels Serveis Socials municipals, cadascun d'ells adequats a l'especificitat de les pròpies regulacions sectorials vigents».

El defensor exposa que el Padró municipal d'habitants entès com a registre administratiu ha d'estar dotat «de la màxima eficàcia -dotació de recursos i personal suficient- en el compliment de la seva funció d'acreditar la identitat i el domicili de les persones en el municipi». Per això, indica que la inscripció «no té caràcter de registre jurídic ni la seva inscripció està sotmesa a qualificació», i que «l'actuació dels gestors del Padró s'ha de limitar a la determinació de la identitat del sol·licitant i del seu domicili, sense entrar a valorar qüestions jurídiques sobre els títols o acreditacions que justifiquin el domicili o altres qüestions que transcendeixin la declaració d'aquests fets».

Barraques, caravanes o coves

Tot plegat, admet que posteriorment es podria denegar l'empadronament seguint les disposicions legals i la interpretació del Comissió Permanent del Consell d'Empadronament quan no quedi prou «acreditada la identitat del sol·licitant en els termes establerts per la normativa». També quan quedi acreditat el domicili en el municipi. En aquest punt, Ramon Llorente indica que la presidència de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) considera com a domicilis vàlids en el padró els denominats microhabitatges, incloses les «barraques caravanes, coves, inclús l'absència total de sostre». Pel que fa als pisos amb sobreocupació, considera que «no és un motiu suficient per denegar l'empadronament» .

El defensor conclou l'escrit assenyalant a l'Ajuntament que seria recomanable «donar instruccions clares i precises sobre totes les qüestions conflictives o problemàtiques exposades per facilitar la feina i les decisions al personal responsable de l'empadronament, i alhora poder resoldre sense dilacions innecessàries qüestions que afecten els drets de la ciutadania en aquesta situació d'una crisi que perdura. Cal actuar amb agilitat, transparència i objectivitat per esvair i per poder donar resposta ràpida als problemes esmentats.