La CUP- Crida per Girona va denunciar ahir la despesa "desorbitada" que suposa l'organització del festival Mapping (projeccció sobre parets) a Girona. Segons la fornació es tracta d'un esdeveniment amb "impacte limitat" que té "múltiples directors i caps de produció amb un salari destacable". Per exemple, el director artístic s'ha contractat per 17.950 euros. És a partir de 18.000 euros quan s'ha de fer un concurs públic obert. "Una xifra curiosa", assenyala amb ironia el regidor cupaire Lluc Salellas.

El festival tenia l'any 2015 un pressupost d'uns 260.000 euros, dels quals la meitat els aporta l'Ajuntament i l'altra meitat els patrocinadors. Segons la CUP, l'Ajuntament "assumeix de forma injustificada" durant tres dies un esmorzar diari per a 140 persones, un dinar diari per a 75 persones; 22 allotjaments en un hotel; el viatge del jurat i d'alguns participants (onze persones), i un dinar de gala per 3.369 euros. Per Salellas, el festival és "car" i està "sobredimensionat".

Apunta que l'Ajuntament de Barcelona destina 150.000 euros (xifra molt similar a la que Girona destina al festival de Mapping) per al festival Primavera Sound i deixa clar que la repercussió de l'esdeveniment és molt més elevada.

La CUP ha posat sobre la taula aquestes dades després d'analitzar els comptes generals de l'any 2015 de l'Ajuntament de Girona. A banda del Mapping, el grup municipal ha qüestionat alguns àpats de treball. N'hi ha que arriben a 57 euros per persona. És el cas del dinar de l'anterior gerent, el cap de cultura, el cap de l'arxiu i dos membres de la família Santos Torroella. També n'hi ha de 55 euros. Es tracta d'un àpat del regidor d'Ubanisme, el cap d'Urbanisme, i el president del col·legi d'Arquitectes. Un altre és un dinar amb el publicista Lluís Bassat i set membres de la seva fundació per 33 euros per comensal. Un darrer cas és un "aperitiu i dinar per valor de 6.000 euros per la festa de la policia". Per Salellas, s'ha de partir de la base que les reunions no han de fer-se necessàriament amb un àpat pel mig. I en tot cas, recorda que a Girona es pot menjar "molt bé" per 12 o 18 euros per cap. En aquest sentit, proposa "un protocol amb criteris per regular i limitar la despesa pública en àpats de treball".

La defensa del govern local

La tinent d'alcalde d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, va respondre amb contundència. Va recordar que el festival de mapping és una aposta del govern local i que la cultura i els creadors "s'han de pagar". "Atraure el turisme comporta una sèrie de despeses", va insistir. El turisme cultural i els festivals són per l'equip de govern "la nostra política per atraure turisme". La representant municipal va indicar que permeten "donar a conèixer" Girona i que la gent vingui i gasti diners a la ciutat. Planas va assenyalar que en cinc anys el pressupost per a serveis socials ha crescut un 57% i que el turisme serveix per generar activitat econòmica i aconseguir crear ocupació per a la gent a l'atur.

Respecte als àpats amb diferents personalitats va deixar clar que cap regidor té targeta de l'Ajuntament, que per norma no es passen dietes i que només en casos excepcionals i justificats, com actes protocol·laris o institucionals es paguen. "Som molts austers", va afirmar. Mirar factura a factura i treure les que volen "és molt demàgogic", va criticar a la CUP. Planas també es va preguntar per què la formació per exemple no cita un viatge seu amb l'alcaldessa a Madrid, on es van partir un entrepà i una coca-cola per menys de deu euros.