Els responsables del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) es van reunir ahir a Madrid amb representants del Ministeri d'Hisenda per intentar negociar el deute amb l'Estat i treure el Parc del concurs de creditors.

La trobada es va organitzar amb discreció absoluta i hi van intervenir representants de l'Ajuntament de Girona (amb l'alcaldessa Marta Madrenas), de la Diputació (amb el seu president, Pere Vila) i de la UdG (encapçalats pel seu rector i president del patronat del Parc, Sergi Bonet, i per la directora del mateix, Anna Albar).

La Secretaria d'Estat d'I+D+i del Ministeri d'Economia va informar que la trobada va ser en realitat una «reunió de treball» per intentar buscar «alternatives» al problema. Aquest departament no va voler entrar en detalls de la reunió, però va explicar que durant la trobada es van posar sobre la taula «els diferents punts de vista de les parts». Tot i que no hi va haver acord, el Ministeri que encapçala Luis de Guindos creu que en un futur hi haurà més reunions «per mirar de trobar la millor alternativa». En aquest sentit, van destacar que els advocats d'una i altra institució ja s'han posat en contacte per concertar més jornades de treball.

Per la seva banda, ni la Diputació ni la UdG van voler entrar a valorar el contingut de la reunió, si bé aquesta trobada era molt important per acordar el pagament del deute que han d'assumir els patrons de la institució per poder aixecar el concurs de creditors.

El temps juga en contra dels responsables del Parc, ja que si no es troba una solució per eixugar un deute acumulat de 27,6 milions amb l'Estat, el jutge podria reclamar responsabilitats civils als seus patrons i haver de fer-se càrrec del deute a títol personal.

El Parc Científic i Tecnològic va presentar un concurs de creditors al Jutjat Mercantil de Girona el gener de 2015. L'objectiu era trobar oxígen i renegociar un deute de 42 milions d'euros amb els creditors (principalment l'Estat i els Bancs), després que el Parc proposés infructuosament a l'Estat la dació en pagament dels edificis per saldar el deute.

El novembre de 2015 els patrons van decidir repartir-se el deute que cal tornar amb més urgència a l'Estat: 16,4 milions (d'un total de 27,6 milions). La Generalitat es faria càrrec de 3,4 milions d'euros; la Diputació n'aportaria 6 milions; l'Ajuntament de Girona, 200.000 euros anuals durant 10 anys, i l'Institut de Recerca de l'Aigua de la Generalitat, gairebé cinc milions més. Van pactar fer-ho a través de l'adquisició dels diferents edificis del Parc.

Tanmateix, l'acord no es va produir perquè l'Ajuntament i la Diputació van mostrar reticències respecte el deute que havien d'assumir. Ara aquestes institucions intenten de nou convèncer l'Estat d'una rebaixa que els permeti assumir el deute i salvar el Parc Científic.