«És l'hora de la nova Girona nova», va concloure, ahir, Joaquim Nadal la seva conferència sobre el model de ciutat, en un acte organitzat pel PSC gironí. L'exbatlle va tirar d'història per recordar que ja des d'inicis del segle XX, els intel·lectuals parlavaven d'un«nova Girona» o d'una «Girona del futur». Sempre lligada al passat. Fins i tot el programa del PSC de l'any 1979 es titulava «Per una nova Girona». Ara creu que el repte de la Girona del segle XXI ha de ser un altre. Per Nadal hi ha diverses febleses i punts forts que s'han detectar. Un dels perills, segons el seu nas, és el risc de «caure en un model de ciutat maquillada, en un gran aparador cada cop més buit».

La conferència de Nadal, presentada per la portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, es va fer en un saló de descans del Teatre Municipal ple amb més d'un centenar d'oients, entre els quals l'exalcaldessa Anna Pagans. L'exalcalde va treure pit i només de començar a deixar clar que si algú es pensava que no acceptaria la invitació dels socialistes per participar a la conferència anava errat. És més, va deixar que se sentia «més a prop que fa un temps de la centralitat recuperada d'aquest projecte respecte a aquesta ciutat». «Algunes de les darreres decisions que s'han pres, les compateixo», va dir. Joaquim Nadal es va donar de baixa del partit a meitats d'octubre del 2015.

Durant la conferència, l'exalcalde va exposar diferents punts que la ciutat ha de tenir en compte de cares al futur en una ciutat on cada cop hi ha més comerç i turisme «massiu que fa un consum escàs». Sobre la cultura, amb ironia, va indicar que hi ha el perill de passar «d'una ciutat de festivals a un festival de ciutat». Va relativitzar la importància de ser «smart city» i associar-se amb altres ciutats intel·ligents: «N'hi ha que s'associen i són de tot menys intel·ligents. Cauen en el papanatisme e les noves tecnologies aplicades als ciutadans».

Els ciutadans, la prioritat

L'exacalde va posar de manifest que Girona ara «no té grans urgències». En aquest sentit, Joaquim Nadal va explicar que si fa diverses dècades la ciutat tenia grans projectes pendents, com ara asfaltar tots els carrers, ara les necessitats «estan superades» i la «prioritat són els ciutadans».

Entre altres elements, va citar l'homogeneització que està patint el comerç i la presència de les franquícies. Al seu parer, potser caldria aprovar unes ordenances municipals adequades per posar els límits justos. Pel que fa a l'àrea metropolitana, va admetre que és una «assignatura pendent» on n'hi tant sols s'ha paït la segregació de?Salt i Sarrià de Ter. També va manifestar que a Girona encara existeix una perifèria. «Els barris encara no són ciutat», va assenyalar. Va posar un exemple que caldria seguir, al seu parer. El boscos de Palau que s'han integrat a la ciutat per Lluís Pericot.

Va intentar passar de puntetes per la Devesa i el futur del parc però va deixar anar diverses opinions que contradiuen tot el que té en ment l'actual govern municipal. Va titllar de «agosarat» la opció dels usos intensius al parc (la idea del govern local és reservar el Camp de Mart per activitats com el mercat, les atraccions i quan calgui, concerts i altres actes massius). Tampoc veu idoni estimular massa la vegetació de ribera, un altre dels objectius municipals, ni introduir-hi altres espècies. «És una plantació d'arbres d'una sola espècie», va recordar, en referència als més de 2.500 plàtans.

A preguntes dels assistents, va indicar que una de les coses de les quals se sentia més satisfet dels seus 23 anys d'alcaldia era del procés que es va seguir amb els veïns de Torre Gironella de dalt. «Va ser una filigrana, una operació d'orfebreria molt fina». L'actuació va suposar donar un habitatge legal a un centenar de famílies que vivia en barraques en terrenys públics. Nadal hauria volgut seguir el projecte amb les Pedreres però no va ser possible.