Els mossos de Girona reben dues denúncies per setmana d'ancians maltractats

D'aquests, un de cada quatre casos es correspon a situacions de violència de gènere

01.06.2016 | 06:30
Una dona d´edat avançada, recolzada amb un bastó, mira cap al carrer d´esquenes a la càmera.

Els Mossos d'Esquadra de Girona reben de mitjana dues denúncies per setmana de gent gran a qui els seus familiars maltracten. Són el reflex d'un dia a dia marcat per amenaces, violència física i també espolis o enganys econòmics, com ara moviments bancaris fets d'esquena a les víctimes. Amb els majors de 65 anys, a tot aquest llistat s'hi afegeixen altres abusos. "Són aquells que es donen per omissió, quan els familiars deixen d'atendre'ls, no els alimenten de forma adequada, no els subministren la medicació o els aïllen socialment i els ignoren", concreta la cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC), la sotsinspectora Rosa Negre.

Les denúncies interposades a la policia (en més de la meitat dels casos, contra els fills) contribueixen a fer aflorar una realitat que, malauradament, amaga una gran xifra negra al darrere. Són totes aquelles persones grans que, per les limitacions lligades a l'edat, pateixen els maltractaments en silenci.

Jubilats que veuen com els seus fills, a vegades afectats per una addicció o malaltia, els amenacen i se'ls poleixen la pensió. Dones més grans de 65 anys que porten temps patint maltractaments, tant físics com psicològics, per part dels seus marits.

Ancians a qui els seus familiars desatenen, els deixen de banda, els angoixen i els fan viure reclosos a casa. Aquests són alguns dels casos que han arribat a les comissaries de la Regió Policial de Girona. La casuística és diversa, però té un denominador comú: totes les víctimes són majors de 65 anys. I sovint, acostumen a ser dones.

Només durant el 2015, els mossos van rebre fins a 93 denúncies de gent gran que patia maltractaments. És a dir, de mitjana, gairebé dues per setmana arreu de la demarcació. Dins aquest global, un de cada quatre casos (en concret, 23) són violències de gènere. I és que, malauradament, la tercera edat no s'escapa d'aquesta xacra. Amb l'agreujant que, aquí, les situacions porten anys arrossegant-se i les denunciants fa temps que pateixen amenaces i violència física per part dels marits. Els 70 casos restants que han arribat a mans de la policia fan referència a violències domèstiques.

Qui els denuncia són jubilats o ancians que, molt sovint, pateixen maltractaments per part dels seus propis fills. De fet, això va passar en un 84% dels casos (59 denúncies). A la resta, els agressors eren o bé altres familiars (per exemple, els néts) o bé tercers (com ara cuidadors o veïns).

Per passivitat o omissió

Amb les violències filioparentals, a vegades, els agressors pateixen una malaltia mental o bé tenen una addicció (a l'alcohol, a les drogues). "En aquests casos ens trobem amb situacions d'amenaces o maltractament físic, que tenen com a objectiu aconseguir que els pares els donin diners o, fins i tot, la pensió", precisa la sotsinspectora Rosa Negre. I hi afegeix: "Són casos marcats per situacions insostenibles".

Però al costat d'aquests, amb els majors de 65 anys, també hi ha tota una altra bossa de maltractaments, més lligats a les limitacions pròpies de l'edat. "Són tots aquells delictes que es donen per passivitat o omissió, quan es desatenen les víctimes o els seus familiars les condemnen a viure isolades a casa", concreta la cap de l'URPAC. Castigar els ancians amb el silenci, deixar de donar-los medicació, privar-los de fer algun àpat, no cuidar la seva higiene o fer-los viure en un estat de permanent angoixa en són exemples.

La punta de l'iceberg

"S'ha de tenir en compte que la gent gran és un col·lectiu, en certs aspectes, més vulnerable, i mereix la màxima protecció, no només de la policia sinó de tota la societat", explica la sotsinspectora Rosa Negre. Per això, els Mossos d'Esquadra treballen colze a colze amb altres agents socials (per exemple, els serveis de teleassistència) per lluitar contra els maltractaments i permetre que aflorin aquestes situacions.

I aquí, la sotsinspectora també precisa que la col·laboració ciutadana és clau, recordant que en situacions d'emergència o davant qualsevol sospita, es truqui al 112 o bé es vagi a comissaria.Malauradament, però, la cap de l'URPAC també precisa que allò que s'arriba a denunciar és només "la punta de l'iceberg".

I és que els casos que arriben als mossos són el reflex d'una realitat que amaga una gran xifra negra al darrere: la de tots aquells maltractaments a gent gran que mai s'arribaran a conèixer. Són abusos que els ancians pateixen reclosos als seus domicilis i que, per les limitacions derivades de l'edat (manca de mobilitat, demència) no podran denunciar.

"En moltes ocasions, quan parlem de gent gran, la víctima no té possibilitat d'anar a denunciar per ella mateixa i depèn, precisament, d'aquells qui la maltracten", subratlla la sotsinspectora.

La gran majoria, delictes contra el patrimoni

Al costat dels maltractaments, els Mossos d'Esquadra també posen èmfasi en donar consells de seguretat a les persones grans per evitar que puguin ser víctimes de robatoris, furts o estafes. I és que, quan surten al carrer o bé quan obren la porta a un desconegut, l'edat les fa vulnerables a ulls dels delinqüents.

L'any passat, arreu de les comarques gironines, es van registrar 5.908 delictes en què les víctimes tenien més de 65 anys. D'aquest global, vuit de cada deu casos van ser delictes contra el patrimoni. "Per això, intentem incidir en les mesures d'autoprotecció", concreta Rosa Negre.

Vigilar quan retiren diners del caixer (traient petites quantitats o anant-hi acompanyats), no portar objectes de valor en llocs no necessaris (per exemple, sortir a passejar amb joies) o estar alerta a possibles enganys (com el dels lladres que abracen fent-se passar per coneguts) són alguns dels consells que els mossos donen a les persones grans.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema