El Patronat de Fira de Girona ha aprovat crear un codi ètic perquè els expositors es vegin obligats a respectar determinats valors com la pau i els drets humans. Tot i la polèmica que hi ha hagut enguany amb l'oposició del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació a la instal·lació de l'estand de les Forces Armades a la fira Expojove, l'alcaldessa, Marta Madrenas (CiU), ha deixat clar que la voluntat no és «vetar» ningú, sinó garantir que les entitats participants realitzen bones praxis i no envien missatges masclistes o de violència de gènere, per exemple. Segons Madrenas, es tractarà del primer codi d'aquestes característiques que s'elabora, i per això se'l volen estudiar amb deteniment.

La creació d'aquest codi ètic s'ha fet a petició del Consell Municipal de Solidaritat, format per tots els grups polítics de l'Ajuntament, entitats i organitzacions no governamentals. La Fira ha acceptat la petició i ara es crearà una comissió de treball mixta entre el Patronat i l'Ajuntament. L'objectiu és que el nou codi ètic estigui aprovat abans de finals d'any perquè es pugui aplicar a totes les activitats que organitzi la Fira a partir de 2017. El document busca protegir de manera universal els valors de la pau i els drets humans i incorpora també elements com la igualtat de gènere o la lluita contra l'homofòbia. Segons Madrenas, l'objectiu és impedir que es vulnerin drets fonamentals i excloure aquelles accions que contradiguin aquests valors. Tot i això, assenyala que seria antidemocràtic excloure alguna entitat d'entrada, de manera que tot dependrà dels valors que aportin.

Madrenas recorda que Girona és ciutat educadora i defensora dels drets humans, valors que li han permès aconseguir el Premi d'Europa 2016 que atorga el Consell d'Europa.