Fa just una dècada, l'Ajuntament de Girona es va «vendre» una plaça pública a Hipercor per tal que aquest pugués ampliar el seu edifici. Una operació que uns anys després acabaria en no res, però que va aixecar una polseguera i va sentar un precedent que, per ara, no s'ha repetit.

Hipercor tenia multitud de botigues escampades per la ciutat (esports, música, parament de la llar, joguines i videojocs, entre altres) i veia idoni reunir-les totes en un sol edifici. Els grans magatzems tenien uns terrenys a l'illa formada pels carrers Narcís Blanch i Carles Rahola, davant del seu mateix centre comercial, i estava disposat a aixecar un immoble per encabir-hi totes les botigues.

Però l'Ajuntament no trobava convenient que hi hagués dos grans edificis comercials, un a cada vorera de la carretera Barcelona, pels problemes de mobilitat que podia generar a la zona. Aleshores es va posar sobre la taula un altre lloc: la plaça Salvador Dalí, infrautilitzada i enclotada. Exactament es donaven dos terços de la plaça.

D'aquesta manera, s'obtenia un sol centre comercial compactat. En aquells moments es parlava d'una inversió d'uns vint milions d'euros i d'uns cent llocs de treball.

A canvi, l'empresa compensava el consistori gironí per la pèrdua d'una plaça pública amb tres cessions. L'empresa comprava i cedia a l'Ajuntament una finca dissenyada per l'arquitecte Ricard Giralt Casadessús, a la mateixa carretera de Barcelona (xalet Soler), que passava a formar part del patrimoni municipal. També cedia el terreny de davant del centre comercial, que permetia uns 6.000 metres quadrats amb alguns habitatges protegits. De moment, l'Ajuntament hi ha fet un aparcament dissuassiu gratuït. Finalment, injectava 2,5 milions d'euros a l'Ajuntament en concepte de patrocinis d'esdeveniments.

Aquest pacte va fer aixecar les crítiques de les associacions comercials i dels grups de l'oposició, aleshores CiU i el PP. Dins del govern tripartit liderat per Anna Pagans també hi va haver tensions, fins al punt que ERC no va votar a favor de l'operació i va provocar una crisi de govern.

Aixecar un pis

Quan Hipercor ja havia complert les tres concessions, es va fer enrere. El juny de l'any 2012 el centre comercial va renunciar a ocupar la plaça Salvador Dalí i va pactar amb l'Ajuntament, aleshores ja dirigit per l'ara president de la Generalitat Carles Puigdemont, que l'ampliació es fes aixecant un pis a l'edifici del centre comercial. La plaça, doncs, va tornar a ser de titularitat pública.

Els grans magatzems estan tramitant, juntament amb l'Ajuntament des de fa quasi quatre anys com ha de ser aquesta ampliació, d'uns 8.000 metres quadrats. El pis no superarà l'alçada que té l'hotel que hi ha al costat. A més a més, l'ampliació ha topat amb les interferències d'Adif, que considera que els treballs afecten un terreny que té en reserva per si acaba soterrant les vies del tren.

Tot i que es tracta d'una opció que ara per ara no es veu viable, el gestor d'infraestructures va demanar un seguit de modificacions i s'han hagut de tornar a demanar permisos a altres organismes com ara els Bombers o els Mossos. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha exposat que la llicència està tramitant-se. Segons ha pogut saber aquest diari, l'objectiu dels grans magatzems seria poder iniciar les obres, ja amb tots els permisos, abans que acabi aquest any.