Un de cada tres joves gironins que han seguit un programa de Garantia Juvenil aconsegueixen trobar feina. Aquesta iniciativa europea, que té com a objectiu reduir l'atur, es dirigeix a nois d'entre 16 i 29 anys. El ventall de programes que s'ofereixen, i que aquí tutela la Generalitat, es divideixen en tres grans grups: impulsar l'educació i la formació, oferir competències professionals o fomentar l'emprenedoria. Dels 3.958 joves gironins que fins ara han pres part en algun dels programes, 1.372 han aconseguit trobar feina. Tot i això, els requisits que fixa el Ministeri de Treball per participar als programes a vegades es converteixen en un fre. Per això, la directora del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), Mercè Garau, reclama a l'Estat que "tregui entrebancs i elimini obstacles" per permetre que molts més joves puguin accedir a la Garantia Juvenil.

La Garantia Juvenil és un programa impulsat per la Unió Europea amb l'objectiu de reduir l'atur en aquest tram d'edat. Se'n poden beneficiar els joves d'entre 16 i 29 anys, independentment de quin sigui el seu nivell d'estudis. A Catalunya, el programa el tutela la Generalitat a través del Departament de Treball, Afers Socials i Família.

Els inscrits que superen els requisits (en aquest cas, aquí qui els fixa és el Ministeri en ser una iniciativa europea) reben ofertes de formació, feina, pràctiques laborals o emprenedoria. Per part de la Generalitat, se'ls hi envien durant un termini de quatre mesos d'ençà que van acabar la formació o bé van començar l'atur.

A les comarques gironines, fins ara 4.316 joves s'han inscrit als programes de Garantia Juvenil. Per trams d'edat, gairebé la meitat tenen entre 20 i 24 anys. En concret, el 43% (1.858 nois i noies). I pel què fa a formació, set de cada deu tenen un nivell d'estudis que com a molt arriba a l'ESO (3.017).

De tots els joves gironins que han demanat entrar als programes de Garantia Juvenil, 3.958 han superat els requisits i s'han beneficiat d'alguna de les iniciatives. I d'aquests, un de cada tres (1.372) ha aconseguit trobar una feina.

El ventall de programes que s'ofereixen, i que aquí tutela el Departament, es divideix en tres grans blocs. Per una banda, aquells que impulsen l'educació i la formació. Per una altra, aquells que fomenten l'emprenedoria. I finalment, aquells que ofereixen determinades competències professionals.

A la demarcació, per exemple, la Garantia Juvenil ofereix dos cursos innovadors. Un se centra en el món de les impressores 3D i l'altre, en restauració de mobles. Els nois que segueixen aquest darrer, precisament, estan treballant ara en l'escenografia d'una òpera que es podrà veure al Festival Castell de Peralada (Alt Empordà).

"Eliminar obstacles"

La directora del SOC, que avui ha passat balanç dels programes a les comarques gironines, ha lamentat que els requisits que fixa el Ministeri de Treball, a vegades massa restrictius, es converteixen en un fre perquè els joves puguin accedir a la Garantia Juvenil. Per exemple, hi ha programes ocupacionals que no admeten aquells joves que, ni que sigui un sol dia, hagin treballat durant el darrer mes.

Per això, Mercè Garau ha aprofitat per fer una crida a l'estat espanyol perquè "elimini obstacles i flexibilitzi requisits d'inscripció al programa de Garantia Juvenil". Així, la directora del SOC ha reclamat a la ministra Fátima Báñez que "apliqui la normativa europea, que únicament restringeix l'accés a la Garantia Juvenil a aquells joves d'entre 16 i 29 anys que no estiguin treballant ni estudiant, i res més".

"Per unanimitat, el Consell de direcció del SOC, amb el suport del Govern, els sindicats UGT i CCOO, la patronal Pimec i les entitats municipalistes FMC i ACM, hem instat la ministra Báñez perquè tregui tots els entrebancs de la inscripció; d'aquesta manera, serien molts més els joves que es beneficiarien de la Garantia Juvenil” ha afirmat. Mercè Garau ha pres part aquest dilluns a Girona a la jornada 'Present i futur de la Garantia Juvenil a les comarques gironines'.