L'Ajuntament de Girona està parlant amb municipis de les rodalies com Salt, Celrà, Vilablareix i Fornells per tal d'estendre la xarxa de carrils bici a l'àrea urbana. Just aquesta setmana han començat les obres de construcció del nou carril bici que passarà sota el viaducte del tren a la ciutat, que estarà operatiu d'aquí a aproximadament sis mesos. Es tracta d'un tram de 1.080 metres que anirà des del pont de Pedret fins a la plaça Poeta Marquina, la majoria dels quals transcorren per sota la via del tren.

Segons va recordar ahir el regidor de Mobilitat, Joan Alcalà (CiU), el pla aprovat l'any 2014 preveia la construcció d'onze quilòmetres nous de xarxa pedalable en sis anys, i de moment ja se n'han construït més de sis. El nou carril bici de sota el viaducte passarà per sota la via del tren en el tram comprès entre la rotonda del Rellotge i la plaça Poeta Marquina, mentre que també hi haurà una part que passarà per l'aparcament de la Copa (des de la mateixa rotonda del Rellotge fins al pont de Pedret). En aquest cas, se senyalitzaran marques viàries per indicar l'ús compartit de la via amb la resta de vehicles.

En el marc d'aquesta obra també es preveu senyalitzar quatre nous passos d vianants i bicicletes al carrer de Santa Eugènia, a la ronda Ferran Puig i dos més per creuar la rotonda del Rellotge. El projecte, a més, inclou la millora de les voreres i la supressió de les barreres arquitectòniques dels trams de vorera per on passi el carril bici.

Alcalà va destacar que aquest nou carril bici suposarà una transformació important per a la mobilitat de la ciutat, ja que es convertirà en un «eix fonamental de connexió nord-sud», l'objectiu del qual és connectar el barri de Pont Major amb la plaça de Salt. Alcalà va recordar que el nou carril bici comportarà la supressió de 35 places d'aparcament de sota les vies, però va considerar que el sacrifici valdrà la pena. Les obres han estat adjudicades per 266.55,13 euros a l'empresa Obres i Paviments Brossa, i compten amb cofinançament de la Generalitat.

Però més enllà d'aquest carril bici, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (CiU), va destacar que la ciutat vol «exercir el seu rol de capitalitat» i poder col·laborar amb municipis veïns per tal de poder extendre els carrils bici a tota l'àrea urbana. Per això, ja estan en converses amb l'Ajuntament de Celrà per tal de connectar els dos municipis a través del carril bici, tot i que hi ha alguns punts complicats. Els dos consistoris, tanmateix, volen fer un projecte conjunt i demanar finançament per tirar-lo endavant. El consistori també està en converses amb altres municipis com Salt, Fornells o Vilablareix per tal d'estrendre el carril bici també allà. «Hem d'aconseguir que tota la gent dels pobles veïns pugui venir a Girona en bicicleta», va indicar Madrenas.

D'altra banda, Alcalà va recordar que el tram de carril bici de 2,3 quilòmetres entre Pedret i el passeig Sant Joan Bosco ja ha estat adjudicat i les obres començaran a principis d'stiu. El tram que transcorre per Santa Eugènia, des de la travessia del Carril fins al carrer Nou, es licitarà a la tardor, mentre que la connexió de Pont Major i Campdorà està pendent d'aprovació del projecte.

A més, l'Ajuntament està estudiant la possibilitat de fer el carril bici al carrer del Carme, per tal de connectar el sector Est amb el centre de la ciutat.