Són les vuit del vespre i 160 voluntaris es preparen per participar en el recompte de persones sense sostre a Girona, en el qual participen l'Ajuntament, Creu Roja, Traçant Camins, Càritas i la Universitat de Girona, a banda de mig centenar d'alumnes de l'institut Montilivi de Girona. El punt de sortida és el Mercadal, on els participants reben les instruccions. La setmana passada s'hi havien apuntat 200 persones però va ploure, de manera que es va haver de posposar fins a ahir. «Però la setmana passada, encara que plogués, els indigents també eren al carrer», recorda un dels participants.

Entre els voluntaris hi ha moltes ganes i bona voluntat. Es divideixen en 25 grups, cadascun dels quals «pentinarà» una zona de la ciutat. Cada grup consta d'un coordinador i quatre o cinc voluntaris. «Em sembla una iniciativa molt interessant, sobretot per conscienciar-nos, perquè molts potser no ho estem prou», assenyala Carlus Noguera, alumne del cicle superior d'Integració Social de Montilivi.

Ajudar les entitats

El sentiment majoritari d'ell i de tots els altres voluntaris, tanmateix, és de confiança perquè la tasca d'una nit serveixi a les entitats per poder millorar la seva feina diària. «Jo estic totalment a favor d'iniciatives com aquesta, sempre que darrera hi hagi una actuació i que no quedi en no res», assegura Nora Escribano, també estudiant d'Integració Social. En Pep Gratacós, que està al seu mateix grup, també hi confia: «Jo m'he apuntat esperant que això no sigui només un informe polític que es quedi en un calaix. Espero que l'Ajuntament i les entitats facin realment alguna cosa a partir de les dades», indica.

Aquesta és, efectivament, la voluntat que té l'Ajuntament. El recompte -que la setmana passada es va fer a Barcelona, Badalona i Sant Adrià del Besòs- té una doble finalitat: per una banda, tenir un cens de les persones sense llar que hi ha a Girona. Per l'altra, se'ls fa també una enquesta per no quedar-se només amb les dades numèriques, sinó també conèixer detalls del seu estat de salut. «Volem tenir una radiografia clara de la situació per decidir quines polítiques s'han d'aplicar i per aconseguir els recursos necessaris», va indicar la tinent d'alcalde de Drets Socials, Sílvia Paneque (PSC). En aquest sentit, va assegurar que demanaran ajuda a la Generalitat perquè els ajudi a afrontar aquesta problemàtica, ja que l'Ajuntament «no ho pot fer tot sol».

Els voluntaris signen un document de confidencialitat -conforme no podran difondre les dades de les persones amb què es trobin, recullen els mapes i termos amb beguda i es distribueixen per la ciutat. Les dades del recompte no es coneixeran fins demà, però la directora de la Sopa, Rosa Angelats, calcula que els voluntaris localitzaran unes 70 persones. Entre les «zones calentes» -és a dir, on saben que hi poden trobar més sense sostre- hi ha el Barri Vell, les naus de la carretera Barcelona o els voltants de Fontajau.

A partir d'aquí, els equips surten a pentinar la ciutat, amb més o menys sort. Alguns indigents no volen ni acostar-s'hi, però la majoria accepten gustosament un got de suc i una petita conversa.