L'Ajuntament de Girona va presentar ahir, en una Audiència Pública, el que ha de ser el full de ruta per a les actuacions al parc de la Devesa. Una proposta, que segons l'alcaldessa, Marta Madrenas, sorgeix de les idees i la participació ciutadana i que «no és un projecte de l'equip de govern, sinó de ciutat». Les intervencions són a llarg termini, ja que no es preveu que estiguin acabades aquest mandat ni el següent. S'haurà d'anar actuant per zones i aconseguint disponibilitat, econòmica, si cal buscant finançament en àmbit europeu. Una de les prioritats serà la zona del Camp de Mart.

«Cal que la zona estigui preparada al més aviat possible», va indicar l'alcaldessa, que creu que aquí s'hi «han de fer els primers esforços». Serà una gran esplanada on hi haurà grans activitats esporàdiques. «No volem parlar d'usos concrets», van assenyalar Madrenas i el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre. Van esmentar la possibilitat de fer-hi concerts i ubicar-hi el mercat dels marxants. Tampoc es descarta traslladar-hi les atraccions de les Fires. De moment, es mirarà que les caravanes dels firaires no es quedin al parc.

Es preveu poder aprovar inicialment el Pla Especial abans de l'estiu i provisionalment abans d'acabar l'any o a inicis del 2017. A meitat de l'any vinent, la Generalitat hauria de donar-hi el vistiplau definitiu. Llavors s'hauran d'anar adjudicant els projectes. Els primers podrien veure la llum entre el 2018 i el 2019.

Una de les actuacions es farà per integrar el Parc amb el Ter. Es generarà una mota vegetal per superar l'actual mur que separa la Devesa del riu. En tot aquest espai s'hi crearà una zona de ribera amb plantacions vegetals a l'estil de Fontajau. A la zona esportiva s'hi preveuen alguns canvis. Per exemple, l'estadi Fèlix Farró desapareixerà. A l'entorn de les piscines s'hi podria construir algun altre camp de futbol o alguna pista.

Circulació i arbrat

A l'interior del parc estarà prohibit que hi entrin vehicles. Només ho farien per casos d´emergència, càrrega i descàrrega i persones amb mobilitat reduïda. El ?passeig de la Devesa s'allargarà (el tram de davant de la sala de Ball) i la carretera passarà de quatre a dos carrils (un per sentit). A l'Avinguda Ramon Folch, es traurà l'illa interior perquè hi passin els cotxes i s'eixamplaran les voreres.

Es garantirà la protecció de l'arbrat ja que serà obligatori deixar un espai d'entre tres i quatre metres. Actualment el parc té més de 2.500 plàtans. A les sis illes d'arbres del parc històric es proposa fer una gestió forestal de l'arbrat, (més prevenció que reacció). Però les actuacions del Pla Especial suposaran l'eliminació d'almenys 235 exemplars, alguns dels quals estan malalts i hi ha perill que caiguin. Per contra, està previst plantar uns 200 arbres d'altres espècies. Molts seran plàtans. També es dibuixa una nova passera amb Fontajau, que no substituiria l'actual.

En l'Audiència Pública celebrada al vespre, molts veïns es van queixar que segueixin entrant cotxes al parc, que no es vulgui parlar dels usos i, sobretot, van expressar el temor per la possibilitat de les activitats a la zona del Camp de Mart i les molèsties i soroll que causarien.