La Generalitat i l'Ajuntament de Salt obriran dilluns el procés d'inscripció per optar a un dels 30 pisos de lloguer social al bloc que ha cedit la Sareb. Dos dels habitatges es destinaran a entitats del tercer sector, dos més a emergències i tres es reserven per un projecte social que està planificant l'Ajuntament de Salt. Per a la resta s'obrirà una borsa de lloguer, i hi haurà tres franges segons la renda: sis vivendes es destinaran a famílies que obtinguin entre 5.000 i 8.000 euros anuals; vuit a gent que ingressi entre 8.000 i 15.000 euros l'any i nou a famílies que guanyin entre 15.000 euros i 3,27 vegades l'indicador de renda de suficiència, fixada en 569,12 euros mensuals. Per poder accedir als pisos, els sol·licitants hauran d'estar empadronats a Salt de forma continuada durant un mínim de tres anys.

Les peticions s'han de lliurar i registrar al Servei d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Salt o a l'Oficina Local d'Habitatge. Posteriorment es farà un sorteig entre totes les sol·licituds admeses per veure quines aconsegueixen vivenda i entre els afortunats es farà un altre sorteig per assignar-los l'habitatge en concret. Els que no aconsegueixin un pis quedaran en una llista d'espera, que tindrà una vigència de tres anys i servirà per cobrir les possibles baixes que es produeixin entre els adjudicataris.

El que no està clar encara és quan es lliuraran les claus als beneficiaris. Segons va explicar la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que ahir va visitar Salt, alguns elements dels pisos estan malmesos -ja que van estar ocupats durant llargues temporades per membres de la PAH- i caldrà arranjar-los. Per a Borràs, es tracta d'un «projecte engrescador» per a Salt, que donarà resposta no només a persones en situació d'emergència sinó que també oferirà sortides a gent d'edat avançada i joves que es volen quedar al municipi. «El primer que cal resoldre són les emergències, però també hem d'aixecar la vista i oferir lloguers a persones amb rendes baixes però que no estan en situació d'emergència», va indicar Borràs. Per això, va explicar que els pisos estan dirigits a persones que tenen dificultats per accedir als preus de mercat.

En una línia similar es va manifestar l'alcalde de Salt, Jordi Viñas (ERC). «Hi havia un problema enquistat des de feia tres anys, i, treballant colze a colze amb el departament i parlant i negociant amb tothom, hem estat capaços de solucionar el problema», va assenyalar.