Pocs dies després d'haver assumit l'alcaldia, fa poc menys d'un any, evidenciava el que ja sabíem, que l'habitatge seria un dels pilars fonamentals de l'acció de govern que teníem per endavant.

Els primers resums i dades que ens anaven lliurant els tècnics i les diferents administracions no deixaven, ni deixen, cap mena de dubte que una de les conseqüències de la crisi econòmica ha estat, i és encara, la dificultat de moltes famílies d'accedir a una llar digna. La caiguda d'ingressos de la unitat familiar ha comportat l'expulsió de moltes d'aquestes persones del seu habitatge habitual, en no poder fer front al lloguer o a la hipoteca, la qual cosa, malauradament, produeix episodis de desnonaments malgrat els esforços de tots els actors que intenten -intentem- combatre aquestes situacions injustes.

En paral·lel a la tragèdia que edevé cada desnonament, el nombre de pisos buits en mans d'entitats financeres ha augmentat exponencialment durant els darrers anys.

En aquest escenari, el repte era clar: treballar per tal d'augmentar la borsa d'habitatges de lloguer social. A Catalunya, s'està a la cua d'Europa pel que fa a habitatge social. En concret, menys del 2% total d'habitatges són de lloguer social, enfront de la mitjana europea del 15%.

Per això, el passat 9 de maig la gent de Salt vam estar d'enhorabona. Després d'un any de converses i de gestions amb diferents actors, sobretot amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i amb membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), vam aconseguir allò que ens havíem proposat des del primer minut: que els pisos de la Sareb passessin a ser pisos de lloguer per a la gent de Salt.

Des de la primera ocupació de l'edifici el 2013 fins al dia d'avui, és important recordar que el camí no ha estat gens fàcil: dues ocupacions, dos desallotjaments, situacions d'enrocament, tensions, moments d'angoixa, manifestacions, i tot un conjunt de situacions que no deixaven entreveure cap solució en la línia del repte d'aconseguir-ne la cessió com habitatges de lloguer social.

Era conscient del repte que ens proposàvem i teníem clar que un nou desallotjament del bloc sense tenir la possibilitat de la cessió per part de la Sareb ens portava a repetir els errors del passat, perpetuar la situació i el més greu: no resoldre-la.

Amb la participació de moltes persones i amb la tenacitat i esforç de totes i cadascuna de les parts el repte finalment ha estat possible. Gràcies a totes elles, a partir d'avui a Salt disposem de 30 pisos per a lloguer.

L'acord al qual vam arribar ahir amb la consellera Meritxell Borràs ens permet posar a disposició de la gent de Salt vivenda de lloguer.

La informació i tots els detalls estaran disponibles a l'oficina local d'habitatge, al servei d'atenció ciutadana i al lloc web de l'Ajuntament. El termini de presentació de sol·licituds és des del dia 23 de maig de 2016 fins al 17 de juny de 2016, ambdós inclosos.

Hem fet un pas més d'un llarg camí, del camí que garanteixi oportunitats i un habitatge digne als nostres conciutadans.