El conductor borratxo que el 6 de novembre de 2014 va matar un motorista aturat en un semàfor de Girona acaba de ser condemnat a tres anys i mig de presó per un delicte d'homicidi imprudent, contra la seguretat vial i no podrà tornar a conduir durant sis anys. La sentència, dictada pel Jutjat Penal número 5 de Girona, no és ferma i es pot recórrer. No obstant això, en tractar-se d'una pena inferior a cinc anys hi ha la possibilitat que en fase executòria eviti ingressar a presó a canvi d'un tractament de deshabituació a l'alcohol. Pel que fa a la responsabilitat civil, aquesta ja va ser pagada per l'asseguradora del vehicle.

La sentència declara provat que Lluís Busquets Ferrés, de 22 anys en el moment dels fets, es va posar al volant del seu vehicle amb una taxa d'alcohol de 0,93 mg/l i en arribar a l'alçada de la plaça d'Espanya passats dos quarts de set del matí, «a causa de l'estat d'intoxicació etílica en què conduïa i la velocitat a la qual ho feia» va seguir pel carril interior de la carretera per avançar els que anaven pel carril exterior. No va adonar-se que en aquell carril, «destinat en aquell tram als vehicles que giren a l'esquerra» hi havia un motorista parat davant un semàfor amb el disc en vermell.

El condemnat va «impactar violentament» contra la moto provocant que la víctima, de 27 anys, sortís projectada a 36 metres i morís a l'acte i la motocicleta a 65. En comptes d'aturar-se, va seguir conduint fins arribar al carrer Pare Claret, on es va amagar darrere la columna del supermercat que hi ha.

Encara que va fugir del lloc, la jutgessa l'ha absolt del delicte d'omissió del deure de socors perquè en haver mort el motorista en el moment de l'impacte resultava «irrellevant per a la vida o la salut individual de la víctima si el responsable de l'accident roman en el lloc on aquest s'ha produït o bé decideix fugir».

Sense atenuants

Encara que la defensa del condemnat va tractar d'al·legar que aquest patia una addicció a l'alcohol que encara és objecte de tractament i reclamava per això que se li apliqués un atenuant per «abús o dependència a l'alcohol», la jutgessa considera que no es pot aplicar cap atenuant al conductor homicida.

Les proves pericials no permeten determinar que l'acusat patís cap trastorn o abús en el moment dels fets «perquè no consta cap element objectiu que així permeti acreditar aquesta dependència» alcohòlica. A banda que amb anterioritat a l'accident, «l'acusat mai havia sigut visitat mèdicament per aquest motiu, ni havia estat en tractament, ni en cap visita mèdica s'havia procedit a realitzar proves complementàries per detectar una dependència a l'alcohol perquè mai havia sigut requerit».

Tampoc hi ha cap incidència laboral, ni denúncia o queixa veïnal que acrediti els problemes amb l'alcohol que el jove va al·legar durant la celebració del judici. La seva versió «no resulta creïble» si es té en compte que el jove treballava en un hospital i cap facultatiu va detectar mai que fos alcohòlic. A banda que ell mateix va assegurar que el dia dels fets ja tenia previst consumir i, per tant, podia haver previst que si després agafava el cotxe cometria un delicte.

Inicialment, el jove s'enfrontava a 8 anys de presó per homicidi imprudent, conducció sota els efectes de l'alcohol i omissió del deure de socors.