L'Ajuntament de Girona assenyala que s'ha reduït la subvenció per a la 'biblioteca oberta' Montfollet, situada a l'escola Montfalgars, perquè se n'han obert d'altres a diversos punts de la ciutat que també ho necessitaven. L'AMPA de l'escola ha començat una campanya per denunciar'AMPA de l'escola ha començat una campanya per denunciar que l'Ajuntament els reduirà de 16.000 a 4.000 euros la subvenció per fer funcionar la biblioteca, i alerten que això suposarà "la fi" de l'equipament tal com ha funcionat fins ara. L'Ajuntament, però, garanteix que continuarà pagant els subministraments i mantindrà tècnics a disposició de la bibioteca, a banda d'atorgar una subvenció de 4.000 euros. El consistori demana la implicació de tot el barri -escola, veïns i AMPA- per poder mantenir les activitats, tot i que està disposat a negociar amb l'escola una adaptació progressiva a les noves condicions.

El regidor de Cultura, Carles Ribas (CiU), ha explicat que la biblioteca oberta Montfollet va néixer l'any 2008 en el marc del Pla de Barris. Com que el barri tenia la biblioteca més pròxima a força distància, l'Ajuntament va decidir fer una prova pilot perquè la biblioteca de l'escola Montfalgars funcionés com a 'biblioteca oberta' més enllà de l'horari escolar i per donar servei a tota la ciutadania. La prova pilot es va fer amb el finançament del Pla de Barris i el seu objectiu era analitzar el funcionament d'aquesta 'biblioteca oberta' per mirar si podia ser un model aplicable a altres zones de la ciutat.

Un cop va haver finalitzat el Pla de Barris, els tècnics municipals encara no havien acabat de definir com havia de ser el protocol per poder exportar el model de 'biblioteca oberta' a altres barris. Per això, van decidir allargar un temps més la prova pilot. Segons indica Ribas, l'any 2014 van tenir llesta la normativa i van decidir obrir la proposta a altres escoles. Com que el pressupost de l'Ajuntament era limitat, van establir que els centres que hi volguessin accedir rebrien una subvenció de 4.000 euros i també tindrien dues ajudes: per una banda, el consistori abonaria els subministraments que costa tenir la biblioteca oberta més enllà de l'horari escolar i, per l'altra, es posarien a la seva disposició tècnics municipals per tal d'ajudar-los. Les escoles Marta Mata, Annexa i l'institut Montilivi van decidir sumar-s'hi -amb aquestes condicions- i la seva experiència, a hores d'ara, ha estat bona.

Segons Ribas, l'any 2014 ja es va comunicar a l'escola Montfalgars que la prova pilot s'acabaria i que s'haurien d'ajustar a les mateixes condicions que la resta. Tot i això, l'Ajuntament està disposat a negociar amb l'AMPA perquè l'adaptació a les noves condicions es faci de forma més progressiva. Segons indica el regidor, es tracta de fer 'política de ciutat', ja que hi ha altres barris, com per exemple Vila-roja, que necessiten també un punt de lectura, i el pressupost s'ha de repartir entre tothom.