L'AMPA de l'escola Montfalgars de Girona s'ha mobilitzat perquè l'Ajuntament els ha comunicat que deixarà de donar-los l'ajuda de 16.000 euros anuals per a la biblioteca Montfollet i la desvincularà del Servei de Biblioteques Municipal. Es tracta d'un espai inaugurat el 2008 que ha funcionat com a biblioteca oberta al barri fruit dels plans integrals i comunitaris de Santa Eugènia i Can Gibert. Segons assenyalen des de l'escola, l'Ajuntament els va comunicar el passat 6 de maig que els trauria la subvenció, i els va suggerir que es presentessin a una ajuda municipal de 4.000 euros anuals. Els pares de l'escola, però, alerten que això suposaria «el tancament de la biblioteca Montfollet» tal com ha funcionat fins ara.

La Coordinadora d'Ampes de la zona, que inclou les escoles Dalmau Carles, Santa Eugènia, Mare de Déu del Mont, Cassià Costal i Montfalgars, han manifestat el seu «desacord més profund» amb la «decisió unilateral» de l'Ajuntament de «posar fi a un projecte educatiu de ciutat que deixa desatesa aquesta zona del barri». Segons es queixen, l'Ajuntament no els ha donat prou arguments que justifiquin la decisió.

Així doncs, des de l'AMPA del Montfalgars han iniciat una recollida de signatures, han penjat cartells reivindicatius i estan valorant d'entrar una petició formal a l'Ajuntament perquè garanteixi la continuïtat del conveni tal com ha existit fins ara. Segons recorden, la biblioteca proporciona un espai d'estudi i consulta fora de l'horari escolar amb un espai, fons i horari adequat a les necessitats de la població a la qual s'adreça el projecte. A més, ofereix un nou servei d'extensió bibliotecària en algunes zones del barri que no compten amb aquest tipus de serveis i ofereix una imatge d'«escola oberta» a la població en general, reforçant la idea que les escoles poden ser equipaments de proximitat en el sector on estan ubicades. A més, asseguren que complementa l'oferta educativa i cultural de la zona.

Segons indiquen, la biblioteca Montfollet té 2.000 usuaris potencials i rep anualment 1.200 visites, majoritàriament d'infants que la utilitzen com un espai on fer els deures i tenir connexió a Internet. Allà, indiquen, compten amb un fons «adequat a les seves necessitats educatives» i amb un suport educatiu que els permet «assolir amb èxit el repte educatiu».

Tant els usuaris com les seves famílies, a més, poden participar en les hores del conte que s'organitzen per potenciar la lectura en els més petits, participar en el Club de Lectura que vol tansmetre als més grans el plaer de llegir, participar en els tallers de manualitats que col·laboren en la decoració i manteniment de l'espai compartit, participar en els grups de famílies que aprenen conjuntament sobre l'educació dels infants i altres activitats promogudes per l'AMPA de l'escola Montfalgars amb el suport del Consell Escolar i, fins ara, el Servei de Biblioteques de l'Ajuntament de Girona.

L'AMPA de l'escola també recorda que Santa Eugènia és un barri amb una alta concentració d'habitants i una densitat de població molt elevada, però consideren que l'oferta educativa i cultural del sector «és encara avui en dia inexistent», ja que, a més, «la bretxa digital s'engrandeix cada dia». En aquest sentit, assenyalen que Santa Eugènia té una proporció superior de persones en les categories de menor instrucció (és a dir, que no sap llegir ni escriure o no té estudis) i un nivell d'ingressos inferior a la mitjana de la ciutat. Per això, consideren que la biblioteca és un «element potenciador dels processos d'inclusió social».

De moment, de l'escola han engegat la campanya «La Montfollet no es toca», que ja compta amb el suport de la Mancomunitat de Santa Eugènia-Can Gibert, les diverses escoles del barri i la llar d'infants El Tarlà.