El 16 de maig de 1666 es va col·locar la primera pedra de l'hospital Santa Caterina, un edifici on actualment hi ha la seu de la Generalitat.

Les tres institucions presents a la ciutat de Girona -Govern, Ajuntament i Diputació- s'han unit per commemorar aquests 350 anys de l'efemèride i han organitzat un seguit d'actes i activitats que començaran dilluns i finalitzaran a l'octubre.

L'inici dels actes serà el dilluns vinent, 16 de maig, i obrirà la commemoració un concert de música barroca que se celebrarà a les vuit del vespre a l'Auditori Josep Irla. Tot seguit hi haurà la commemoració de la festa de les Lluminàries. Es recordarà amb un espectacle al carrer basat en el foc i la llum.

El delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, durant la presentació que es va fer ahir de la programació dels actes va explicar que, coincidint amb els 350 anys, s'han acabat dos projectes pendents. Per una banda, es va presentar un rellotge de sol que llueix des d'avui al pati de les Magnòlies de la seu de la Generalitat, en el qual s'hi pot llegir una frase que, segons el delegat del Govern, resumeix la voluntat de servei d'aquest edifici al llarg dels anys.

La inscripció diu: «La força de les nostres idees la mesurarà el temps». Es tracta d'una frase de Prat de la Riba que va pronunciar quan va posar en marxa l'Escola d'Administració Pública de Catalunya.

El contingut de la farmàcia

La roda de premsa es va celebrar a l'antiga farmàcia de l'hospital i el motiu no va ser només per la seva singularitat històrica sinó també perquè el delegat del Govern va anunciar que estan a punt de signar el conveni amb la Diputació de Girona per rebre el seu fons. Fins ara, el contingut de l'estança era de l'ens provincial.

El president de la Diputació, Pere Vila, va destacar la cooperació entre les tres institucions per posar en marxa els actes de commemoració dels 350 anys i va afegir que «va ser un encert centralitzar els serveis territorials de la Generalitat» en aquest edifici. Vila també va recordar que, quan era hospital, en aquest equipament «hi van passar moltes històries colpidores i molt tristes».

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, per la seva banda va voler recordar que l'antic hospital de Santa Caterina era «un espai de referència per als gironins» llavors, i que actualment ho segueix essent però «de forma diferent» i que s'ha convertit en «un centre neuràlgic de serveis a la ciutadania».

Els actes es tancaran a l'octubre i el delegat del Govern va destacar que entre les accions hi ha l'edició d'un llibre commemoratiu que mostra la trajectòria de l'hospital i el seu valor històric i arquitectònic. De fet, es tracta d'un edifici declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). L'altre acte que ha destacat és l'exposició 350 anys al teu costat, que mostra la història de l'edifici a través d'imatges.

També hi haurà conferències fins a la tardor, així com visites guiades per l'antic hospital.