L'antic hospital de Santa Caterina va funcionar com a hospital durant gairebé més de 300 anys. Una institució al servei dels gironins i també un edifici amb un alt valor patrimonial i històric. La primera pedra es va posar l'any 1666 però com a institució, segons la Generalitat, ja existia des de l'època medieval. I va ser l'any 1654 quan el govern municipal, asseguren, va demolir el vell edifici i llavors es va traslladar al centre de la ciutat. L'emplaçament era una zona coneguda com el Mercadal, a dins de les muralles.

La construcció del nou hospital va ser celebrada per molts ciutadans perquè, arran de la Guerra dels Segadors, no hi havia uns serveis sanitaris prou dignes. Les primeres sales hospitalàries van entrar en funcionament el 1777 però l'obra va acabar el 28 de desembre de 1679, quan es va acabar la capella, que actualment és l'auditori

.

L'equipament sanitari va estar en actiu fins a l'any 2004 i durant anys va ser l'hospital de referència de les comarques de Girona.

L'edifici, l'any 2010 -un cop rehabilitat-, es va recuperar i és actualment la seu del Govern de la Generalitat a Girona. A més, el 2013 es va convertir en Bé Cultural d'Interès Nacional. L'equipament compta per exemple amb un element patrimonial molt rellevant, com és l'antiga farmàcia de finals del segle XVII o principis del segle XVIII i, segons el Govern, es tracta d'una de les més ben conservades d'Espanya pel seu mobiliari i la seva col·lecció d'instrumental i pots ceràmics.