La Devesa es considera un dels espais per excel·lència on anar a córrer a Girona, però ho fan el triple d'homes que de dones. Per què? Les raons s'expliquen per qüestions de gènere: les dones tenen menys temps d'oci que els homes perquè encara carreguen amb un 70% del treball domèstic i reproductiu; tenen una major percepció d'inseguretat dins la Devesa o, simplement, no els agrada tant anar a córrer com als homes. Aquest només és un exemple, però demostra que hi ha molts aspectes que condicionen la percepció i l'ús que les dones fan d'aquest parc. Per això, des de l'àrea d'Igualtat i Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona, liderada per Sílvia Paneque (PSC), s'ha volgut que el futur pla especial de la Devesa compti amb aquesta visió de gènere. La cooperativa Punt 6, formada per arquitectes, urbanistes i sociòlogues que treballen amb visió de gènere, s'han encarregat de dur-ho a terme.

Així doncs, aquesta setmana han celebrat un taller a Girona amb l'objectiu de conèixer quines són les percepcions i necessitats de les dones gironines respecte a la Devesa. La jornada va començar amb una visita pel parc i va continuar amb una sessió a la Rosaleda sobre quins són els usos quotidians de les dones a la Devesa.

Segons ha explicat una de les membres del col·lectiu Punt 6, Sara Ortiz, s'han treballat quatre eixos principals. En primer lloc, la mobilitat: com arriba la gent a la Devesa (és a dir, si hi van a peu, en transport públic, en cotxe...), quins elements els són favorables o desfavorables a l'hora d'accedir-hi i si només l'utilitzen per a travessar-la o bé hi fan activitats puntuals.

La percepció de seguretat

La segona gran qüestió és la seguretat. Segons explica Ortiz, la percepció de la inseguretat és diferent en homes i dones, ja que les dones, en segons quines hores del dia, poden sentir-se més vulnerables davant la possibilitat de patir violència sexual. Això, indica, té repercussió en com s'utilitzen els espais, i en el cas de la Devesa té a veure amb la il·luminació, la passera, l'arbrat, les voreres i els usos que se'n fan, entre altres.

En tercer lloc, durant el taller es va debatre quins són els usos que dónen les dones a la Devesa: des del parc infantil fins a la zona de botxes, passant pels jardins i els espais de mercat setmanal. Finalment, també van parlar de la relació que té la Devesa amb la resta de barris de la ciutat; és a dir, quina connexió hi ha i com es connecta el parc amb la resta d'equipaments.

A partir de totes les dades recollides, Punt 6 farà arribar un informe a l'Ajuntament i es presentarà com a al·legació durant l'audiència pública sobre el pla especial que es farà el proper 24 de maig. Segons explica Ortiz, l'objectiu és que el document pugui incloure aquesta mirada de gènere. "Si no, es passen per alt molts temes que són importants per fer un parc que sigui utilitzat per tothom", assenyala.