El Grup Antirepressiu de Girona, l'Espai Antiracista i la CGT de Girona van iniciar ahir una campanya per «exigir» a la Cambra de Comerç de Girona i a la Generalitat de Catalunya que retirin l'acusació contra les vuit persones acusades dels disturbis i les agressions a policies durant la manifestació alternativa de la vaga general del 14 de novembre de 2012. Els vuit acusats afronten penes de fins a 4,5 anys de presó per aquests fets. El cas s'havia d'haver jutjat el passat febrer però l'absència d'un testimoni clau va ajornar la vista fins el 27 de juny.

En una roda de premsa organtizada davant el vestíbul de la Cambra de Comerç, representants de les tres agrupacions que exigeixen la retirada de les acusacions i la «lliure absolució», van defensar que els implicats en els aldarulls objecte de judici estaven exercint el seu dret a vaga i que només pretenien llegir un manifest per reprovar el president de la institució, Domènec Espadalé, per haver declarat que «els gironins s'havien d'acostumar a treballar més i cobrar menys».

Durant la seva intervenció, el portaveu del Grup Antirepressiu va denunciar també la manera com la policia va dur a terme la detenció dels acusats, assegurant que es va produir dies després dels fets a través de l'«ús il·legal de fitxers policials de la gent que participa en moviments socials». Va aprofitar per qüestionar el posicionament de la Generalitat en exercir d'acusació en aquest cas -i fins i tot demanant penes més elevades que no sol·licita la Fiscalia-, però en canvi no es persona «en el cas Treball, en el cas Pujol, el cas Quintana o el cas Benítez».

També va intervenir un representant de l'Espai Antiracista per defensar els «vaguistes» i assegurar que van exercir el seu dret a protesta com a via d'expressió contra una crisi que és «un mecanisme d'expoli planificat» per aconseguir la «precarització» del treball. En un sentit similar es va pronunciar el portaveu de la CGT, per afegir que «els atacs contra el dret de vaga es produeixen avui per la via penal».

Les penes

Els fets que portaran els vuit acusats davant la justícia van tenir lloc el 14 de novembre de 2012 quan, en una manifestació alternativa, haurien entrat per la força a la Cambra de Comerç i haurien «envaït el vestíbul i agredit els mossos que degudament uniformats els impedien el pas», segons s'exposa en els escrits de qualificació provisional de la Fiscalia, la Cambra de Comerç i la Generaliltat. Els vaguistes s'enfronten a penes d'entre vuit mesos i quatre anys i mig de presó i el pagament de més de 1.200 euros en indemnitzacions per les lesions i els desperfectes causats.

Les acusacions sostenen que, durant el forcejament amb els mossos, un dels encausats va arrabassar un cinturó amb incrustacions metàl·liques que una agent duia a la mà i la va colpejar mentre l'insultava. Un altre el va ajudar i va arribar a colpejar la policia amb un pupitre que hi havia al vestíbul de la Cambra.