Girona va viure ahir un acte unitari de commemoració del Dia d'Europa lloant els valors de la unió però al mateix temps es van admetre febleses com la gestió de la crisi dels refugiats. Una desena d'activitats de la plataforma "Girona Acull" van protestar pacíficament pel tracte europeu cap als refugiats.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, va admetre que Europa viu un moment "molt complicat" per una "crisi moral dels valors i econòmica" i va recordar que la ciutat dóna suport a les accions per acollir refugiats. Va voler transmetre una mirada positiva al futur de la Unió i va apuntar que "és de justícia reconèixer el que Europa ens aporta. Creiem que malgrat totes les dificultats, la majoria de la ciutadania creu que Europa ens ha d'ajudar a superar aquests períodes crítics", va remarcar l'alcaldessa, que va afegir que "la història acabarà demostrant que Europa sortirà enfortida de la situació en què es troba ara". D'altra banda, Girona rebrà el Premi Europa el 8 de juliol.

L'acte havia començat amb la intervenció de Miguel Vera, membre del Parlament Europeu-Espanya, que va lamentar que només se celebri "el passat gloriós de la nostra història" i no el present, per deixar clar que hom no està essent realista ni autocrític.

A continuació va intervenir el director de la representació de la Comissió Europa a a Barcelona, Ferran Tarradellas, que es va mostrar obert a escoltar les inquietuds de tots els ciutadans. Tarradellas va recordar diferents moments històrics que han servit per demostrar que, a parer seu, la sortida sempre ha estat més fàcil units que en solitari. La presidenta dels Amics de la Unesco, Dolors Reig, va defensar el treball per bastir els fonaments de la pau.

El delegat del Govern, Eudald Casadesús, va recordar que Europa té uns valors i uns deures i un seguit de pros i contres però va assegurar que continua essent un bon model" i cal contribuir en la seva construcció, tot i l'evidència de les "febleses" existents.

El president de la Diputació, Pere Vila, va admetre que cal ser "autocrítics" i va indicar que si s'han pogut "casar qüestions infinitament dificultoses" i sobreviure a molts problemes també s'aconseguirà tirar endavant una Europa unida, forta i solidària.