Un total de nou campanars i 21 campanes participaran en el concert que es farà dimecres vinent a Girona. Per fer-ho, el compositor i responsable del concert, Llorenç Barber, comptarà amb la col·laboració de sis professors i 19 alumnes del Conservatori de Música Isaac Albéniz, que s'encarregaran de tocar les campanes. La direcció artística anirà a càrrec de Montserrat Palacios. El concert està impulsat per l'associació de veïns del Barri Vell i Temps de Flors per tal de reivindicar el so de les campanes després de la polèmica viscuda en els darrers mesos, quan l'Ajuntament va prohibir -tot i que després ho va tornar a permetre- que es toquessin les campanes de la Catedral a la nit davant les queixes d'un hotel veí.

El concert, que tindrà lloc el dia 11 de maig a partir d'un quart de dotze de la nit, s'inspira en el concert de campanes que es va celebrar al Barri Vell l'any 1993, impulsat per Joan Surroca i que també va ser dirigit per Llorenç Barber. "És un treball en equip", assenyala el musicòleg i campaner, que defensa que la ciutat de Girona té una "orografia extraordinària" per al repic de campanes. Els campanars que participaran en el concert són la Catedral -on hi haurà el propi Barber-, Sant Feliu, Sant Lluc, l'església de les Filles de Sant Josep, la Mare de Déu del Carme, l'església del Sagrat Cor, el Mercadal, l'Ajuntament i la Generalitat. A cada campanar hi haurà un professor del conservatori que exercirà com a director i tres o quatre alumnes voluntaris que s'encarregaran de tocar les campanes.

Barber té en compte que els joves campaners no estan avesats a tocar aquest instrument i per tant extremaran les normes de seguretat, ja que moltes d'aquestes campanes ja no estan pensades perquè les toquin persones, sinó que van amb petits motors. També s'han contractat assegurances. Els joves hauran de portar taps a les orelles per mitigar el retruny de les campanes i durant aquests dies se'ls està explicant com han de tocar l'instrument. El 90% de les campanes es tocaran amb el seu propi batall, mentre que un 10% es tocaran amb barilles. Segons assenyala Barber, una de les principals característiques de les campanes és que, per tradició, estan desafinades. "Però ho dic com una glòria, no com una cosa defectuosa", concreta.

Pel que fa al millor lloc per escoltar el concert, Barber assegura que el millor és anar-se movent, especialment en espais oberts o enlairats, com per exemple les muralles. Segons indica el musicòleg, la composició final la farà el mateix oient a partir del seu propi recorregut. El que sí adverteix és que millor no situar-se sota d'un campanar, ja que llavors s'escoltaria de massa a prop un so predominant i no es podria gaudir bé de la resta. És millor, assenyala Barber, situar-se en algun punt equidistant entre diferents campanars i anar passejant, ja que el concert podrà sentir-se d'una manera molt diferent en funció del punt on es trobi l'oient.

El concert coincidirà amb la nit que Temps de Flors està obert fins a mitjanit, dedicada especialment als gironins. La presidenta de l'associació de veïns del Barri Vell, Ruth Sánchez, assenyala que l'objectiu és "recuperar el sentiment orgànic que produeixen les campanes" i experimentar el plaer de sentir-les, "perquè enriqueixen l'esperit". Barber creu que la modernitat s'ha preocupat només que "la ciutat i el paisatge funcionin", però lamenta que "ha deixat perdre sons importants sense donar-li importància".

Demà, precisament, el ple municipal té previst aprovar la incoació de l'expedient per qualificar el repic de les campanes de la Catedral com a bé cultural d'interès local i poder-lo protegir davant la denúncia que l'hotel ja ha entrat davant dels jutjats.